OKUMA KÖŞESİ OLUŞTURMA

Bir çocuğun odasında ona ait bir okuma köşesi olmasını son derece önemli buluyorum. Bu çocuğun kitaplarla olan bağının güçlenmesine, kitap okumayı değerli ve eğlenceli kılmaya yardımcı olabilir. Fotoğrafta görmüş olduğunuz okuma köşesi kızım Ela’nın ilk okuma köşesi. Şimdi ki hali bundan çok farklı olsa da başlangıç için uygun ve sade bir köşe diyebiliriz. Kitap rafları aslında ikeada satılan çerçeve rafları. Ancak pek çok çocuğun odasında kitap rafı olarak vücut buluyor. Başlangıçta çocuğun henüz az kitabı varken  bu raflar çok yardımcı olabilir. Yalnız kitaplar fazlalaştıkça raflar kitapları taşıyamaz hale gelebiliyor. Nitekim kızımın raflarından bir tanesi kırıldı. Yerde görünen raf ise yine ikea Falkhöjden masa üstü düzenleyici ya da ek ünite olarak geçiyor. şimdilerde bebek evi olan ünite ilk zamanlarda tüm kitaplarımızı taşıma zahmetinde bulundu. Son olarak çocuğun keyifle oturup kitap sayfalarını karıştıracağı bir oturma bölümüne ihtiyacımız var. Ben bebeklik cibinliğini tercih ettim. Tavana bir kanca ile cibinliği tutturduk hepsi bu. Altına da babaanne yapımı minderler tamamdır.

12276855_1639300082959206_828095127_n

Bu sevimli kuzucuk Ela’nın okuma köşesinin üstünde yer alıyor. Kasnağı altın rengi çikolata kurdelasıyla kapladım. Kenarına Ela’nın oyuncak kuzusunu silikon tabancasıyla yapıştırdım. Kuzucuğun eline Ela’nın ilk kitaplarından en yıpranmışlarından birini seçerek yapıştırdım. Duvara daha önce tchibodan aldığım kumaş harf stickerlarla İngilizce ‘bir varmış bir yokmuş’ gibi bir masal başlangıç cümlesi yazdım. Şeffaf askı aparatıyla duvara sabitledim.

10004367_514908458686731_31317397_n

Yılbaşında okuma köşesini böyle çam ağacı ışıklarıyla süslediğimde geceleri kitap okuması çok daha eğlenceli olmuştu.

14280490_1421373291221109_977213685_n.jpg

Son olarak pratik bir çözüm önerisi sunacağım. Bu bahsettiğim raflar normalde çerçeve rafı olduğu için ön kısmı biraz kısa bu nedenle kitaplar zaman zaman düşebiliyor. Bunu önlemek için Command marka ( koçtaş ve migrosta var) şeffaf bantlar ve askılar aldım. Rafa paralel olarak karşılıklı yapıştırdım. Daha sonra da tuhafiyeciden aldığım ince renkli lastiği gerdim. Lastik uçlarını askılara taktım. Ta daaa!!! bu sayede kitaplar artık düşmüyor.

Bu arada uzmanlar küçük çocuklar için kitapların ön yüzlerini görmeleri gerektiğini söylese de yan yana dizilmiş kitaplar arasından istediğini seçerek bulmak kızımın daha çok hoşuna gitti. Bir de bu raflarla devam etseydik odasının bir duvarını bu raflarla kaplamak gerekecekti bu kez de boyunu aşacak yüksekliklere kitapları dizmek kaçınılmaz olacaktı. o nedenle biz bir sonraki tercihimizi ikeanın 8 bölmeli raf ünitesinden yana kullandık. Böylece bir kaç bölmesini puzzle vb. oyuncaklarını koymak için kullanabiliyoruz. Bana kalırsa bebek odasında şifoniyerden ziyade böyle çocuğun ulaşabileceği bir raf ünitesi çok daha akıllıca.

selinyuksel_logo_big.png

One Comment Kendi yorumunu ekle

  1. Geri bildirim: BEBEK EVİ

Değerli yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s