BALIK TUTMA OYUNU

Her çocuğun oynamaktan çok keyif alacağı bir oyun ve oyuncak yapımı paylaşacağım. Hepimizin bildiği balık tutma oyununu evimizde kendimiz hazırlayabiliriz.  Üstelik çok basit ve uygun fiyatlı bir oyuncak oluyor. Ancak çocuğumuzun kazanımları paha biçilemez. Bu oyunla ne mi öğreniyorlar? Bu tamamen size ve oyunu nasıl çeşitlendirdiğinize bağlı ama el- göz koordinasyonu, dikkat ve konsantrasyon becerisi, sorumluluk almak ve aldığı sorumluluğu yerine getirme, sayı ve renk kavramını pekiştirme garanti.

Basit bir balık tutma oyunu deyip geçmeyin. Yaşa göre bu oyunu çok farklı şekillerde oynayabilirsiniz.  Örneğin oyuna bir sayı ve renk zarı eklerseniz basit toplama çıkarma egzersizleri yapabilirsiniz. Ya da farklı hayvanları (evdeki pelüş oyuncaklar) dahil ederek onların yaşamına dair- Nerede yaşarlar? Ne ile beslenirler?-  yeni bilgiler öğretebilirsiniz. Uzun zamandır öğretmek istediğiniz renkler için işte size bir fırsat. Büyük çocuklarla grup oyunu hatta yarış bile yapabilirsiniz.  Ey! Balık tutma oyunu sen nelere kadirsin=)

MALZEMELER

balik1-300x300

-Zarlar için Renkli kartonlar

-Zımba ve zımba teli

-Mavi bir zemin oluşturmak için çöp poşeti- çarşaf vb.

-Olta için uçurtma çıtası

-Kurdele ya da misina

-Buzdolabı mıknatısı

-Renkli kovalar (şart değil)

-Çeşitli renkte kartonlara çizilmiş balık resimleri

-Oltanın ucundaki yem için solucan resmi

balik2-300x300

Öncelikle işe internette bulacağınız balık şablonunun çıktısını almakla başlayın. Ya da el becerilerinize güveniyorsanız kendinizde pekala bir balık şablonu çıkarabilirsiniz. Daha sonra renkli kartonlara bu şablonu çizip kesin. (renkleri yeni öğreniyorsa ve siz bu oyunla renkleri öğretmek istiyorsanız üç ana renkle başlayın) balıkların ağız kısımlarına üçer adet zımba teli basın. Balıklarınız hazır. Sıra geldi oltayı yapmaya. Bir uçurtma çıtası ya da herhangi bir sert sopa özelliği taşıyan malzeme hatta bir dal parçası bile işinizi görecektir. Yine internetten bir kurtçuk figürünün çıktısını alıp istediğiniz renk bir kartona çizip kesin. Çıtaya misina ya da kurdele, ip vb. bir malzeme bağlayın ve ucuna da silikon tabancasıyla buzdolabı mıknatıslarından yapıştırın. Dilediğiniz gibi süsleyin. Oltanız da hazır. Şimdi size bir deniz lazım. Mavi bir çöp poşeti ya da mavi bir kumaş parçası veya çarşaf bulduysanız oyuna hazırız.

balik3

Bulduğunuz mavi zemini hafif dalga formu vererek yere yayın. Üzerine balıklarınızı koyun ve çocuğunuza oltayı verin. Eğlence başlasın. İşte bu kadar kolay ama ben daha fazla şey eklemek istiyorum derseniz. İşte size bir örnek;

balik4-300x225

Artık materyallerden, eski çoraptan bir penguen yapın. Ya da evdeki peluş pengueniniz de olur. Hiç birşey bulamıyorsanız bir penguen resmi çıktısı alıp arkasına bir abeslang (boğaz çubuğu) , çöp şiş vb. bir sopa takarak kukla yapın. Yaratıcıkta sınır yok.  Öncelikle çocuğunuza penguenler hakkında sorular sorun ve cevaplamasına fırsat verin.  Daha sonra  penguenlerin yaşamları hakkında kısa bilgiler verebilirsiniz. Yaptığınız kuklayı ortaya çıkarın ve şu sözleri bir ezgiyle mırıldanarak yada bir tekerleme gibi söyleyerek etkinliğe giriş yapın. (hatta ben bu sözleri “baltalar elimizde uzun ip belimizde” melodisini kullanarak yazmıştım. )

Kutuplarda yaşarım.

Balıkla beslenirim.

Denizlerde yüzerim ben.

Adım penguen.

Siyah beyaz tüylerim.

Buzulları severim.

Paytak paytak yürürüm ben.

Adım penguen.

Daha sonra pengueni konuşturarak giriş yapın. ‘ Merhaba  Ben penguen Pingu. (nasıl da yaratıcı:))Dün benim doğum günümdü. Babam bana çok güzel bir olta almış ama boyum öyle küçük ki tutamıyorum. Daha çok küçük olduğum için de yüzme bilmiyorum. Karnım da acıktı benim için biraz balık tutar mısın? Bak şimdi seninle  bir oyun oynayalım. Kimin hangi balığı tutacağına zarlar karar versin. Sırası gelen  önce bir sayı zarı atsın ardından da bir renk zarı. Böylece tuttuğumuz balıkları da sepetimize koyar, afiyetle yeriz. Ne dersin?’ Deyin ve oyun başlayın. 1. turda sırayla balıkları oltayla tutun. 2. turda ise ilk zardan sonra tekrar sayı zarı atın ve bir önceki sayıya ekleyerek toplama işlemi yapın.(tabi ki okul öncesi çocuğuyla) oyunun sonunda kim kaç balık tutmuş sayın.

Haydi anneler gözünüzde büyütmeyin hemen işe koyulun. Size son bir alternatif daha vereceğim. Diyelim ki suyla oynamaktan çok hoşlanan bir çocuğunuz var. O zaman daha da eğlenceli bir oyun hazırlayabilirsiniz. Biraz daha maliyetli olur.  Şöyle ki bu balıkları pvc ile kaplarsanız (nüfus cüzdanı vs. Kaplamak için kullanılan laminasyon cihazı- birçok kırtasiyede var) ne olur? Suya dayanıklı olur. Böylece bir leğeni suyla doldurup bu oyunu gerçekten çok keyifli ve sulu bir hale dönüştürebilirsiniz.

img_0986

One Comment Kendi yorumunu ekle

  1. Geri bildirim: MANGAL

Değerli yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s