Bebeğiniz için alabileceğiniz sesli kitaplardan bazılarını tanıtmak istiyorum. Bu kitap önerileri bir yaş altındaki çocuğunuz için muhteşem bir arşiv niteliğinde olacaktır. Bebekleri kitapla tanıştırmanın yaşı yoktur. Ona doğduğu andan itibaren kitap okuyabilirsiniz. Hatta doğum öncesinden bile okunabilir. Ben bebeğim doğmadan önce bir deney yapmıştım. Hani derler ya hamileyken dinlediğiniz yada bebeğe dinlettiğiniz müzikler doğduğu zaman kurtarıcınız olur diye. Ben de bebeğim henüz karnımdayken Sayın Ayla Çınaroğlu’nun “ Babaannemin göz ağrıdı” isimli kitabını hergün düzenli olarak bebeğime okudum. Bu kitap benim üniversite yıllarımda inceleme ödevi olarak seçtiğim bir kitaptı. Gerçekten de kitabı kızım doğduktan sonra da okumaya devam ettim ve ne zaman bu kitabı okusam bebeğim pür dikkat beni dinledi. O nedenle bu yazıyı okuyan gebeler varsa onlar da bu deneyi yapabilirler. Bebeğiniz doğduğunda da deney sonucunuzu benimle paylaşabilirsiniz.
‘benim bebeğim kitaplara bakmıyor.’ ‘ bebeğim kitap sevmiyor.’ ‘bebeğim henüz çok küçük kitaptan anlamıyor’ diyenler için müthiş bir alternatifiniz var: SESLİ KİTAPLAR. Bu kitaplar adı üstünde sesli. Dolayısıyla içinde neredeyse hiç yazı yok ve1 yaş altı bebeğinize kitapları sevdirmek için bulunmaz bir nimet.
Elbette piyasa bu şekilde sesli kitap olarak pek çok kitap var. Ancak ben bugün sizlere sadece birkaç tane seriyi tanıtacağım.
İlk serimiz Net Yayınlarının SEVİMLİ SESLİ KİTABIM serisi
Seride orman, çiftlik, bahçe, park olmak üzere 4 adet kitap var.
Kitapta yazı yok denecek kadar. Sayfaya bulunan hayvanın sesini dinlemek için sağ tarafta bulunan tuşlara basmanız yeterli. Çizimleri sanki oyun hamurundan yapılmış figürlerin fotoğrafları çekilmiş hali gibi.
İkinci serimiz Martı Yayınlarının ‘O SES NEDİR?’ serisi
Bu seride de 4 kitap mevcut.
Her kitapta 6 hayvan, taşıt, enstrüman ve sesi yer alıyor. Bir de o nesnenin ya da hayvanın ne olduğu yazıyor. Başka hiç yazı yok. Tuşlarını basmak bir bebek için oldukça zor çünkü tuşlar sayfayla bütün gibi. Yani minik bebekler basmakta zorlanabilirler. Ayrıca bu kitap serisiyle aslında farklı kavramlar ve yeni kelimelerde öğretilebilir. Örneğin çiftlik hayvanları kitabında bir sayfada inek resmi var yan sayfada ise bir buzağı resmi var. Kitapların renkleri oldukça canlı, çizimler tam bebeklere göre. Üstelik sadece hayvanlar değil taşıtlar ve enstrümanlar da konu edilmiş.
Bir başka sesli kitap serisi ise Pearson Yayınlarının NEŞELİ SAKLAMBAÇ serisi.
Bu seride de diğerlerinde olduğu gibi 4 kitap yer alıyor. Yine sayfalarda yazılar yok denecek kadar az. Ancak bu seri aynı zamanda bir sürpriz kitap özelliği de taşıyor. Kitap bebeğe bir soru soruyor ve bebek kapakçıkları açarak doğru yanıtı bulmaya çalışıyor. Doğru yanıt sesli olan kapakçık oluyor. Çizimler bebek oyuncaklarının fotoğraf hali gibi .
Bır başka sesli kitap serisi ise Çiçek Yayıncılığın SESLİ BURUNLAR serisi
Bu kitapların diğerlerinden farklı olarak bir hikayesi var. Her kitapta bir kahramanımız var. Örneğin Minik Aslan kitabında kahramanımız annesi gibi kükreyen bir başka hayvan daha varmı bunu merak ediyor ve çeşitli hayvanlara kükreyip kükreyemeyeceğini soruyor. Bu sırada kitapta ‘burnuma bas’ diye yönergeler var bebek bastığında aslan kükremesi sesi duyuyor. Farklı hayvanları ve çıkardıkları sesleri de öğretebileceğiniz keyifli bir seri.
Bebek kitabı olarak önerebileceğim sesli kitaplar bunlar ancak çocukların sesli kitaplara olan ilgisi sadece bebeklikle kalmıyor. İlerleyen yaşlarda da devam ediyor. Hal böyle olunca farklı amaçlara hizmet eden farklı yaş gruplarına uygun sesli kitaplarda kitap raflarında yerlerini alıyor. İşte birkaç tanesi;
“Çocuklar büyüklerini dinlemede asla iyi değildirler. Ama onların davranışlarını benimsemede ve taklit etmede kusursuzdurlar.” James BALDWIN bu sözleriyle kitap seven çocuklar yetiştirmek için kitapları sevmemiz gerektiğini çok güzel anlatmış. Bol okumalı günler.
Selincim siten hayırlı olsun, seni bi burdan takip etmiyoduk o da oldu 😀Neyse kitap önerilerini arttırmanı bekliyoruz
BeğenBeğen