Merhaba, hepimiz zaman zaman çocuklarımızla bir yerlere gittiğimizde onların çabuk sıkılması yüzünden zor zamanlar geçirmişizdir. Çantaya sığmayan oyuncaklar, kitaplar yüzünden bazen sohbetimiz yarıda kalır, hele de buluştuğunuz kişi çocuk sahibi değilse çabucak mekanı terketmek isteyebilirsiniz. Evi sırtlandınız, oyuncakları aldınız diyelim. Çanta ağırlaşır bir de oynamak istemezse boşu boşuna yanınızda bir yığın oyuncak taşıdığınızla kalırsınız. İşte onlara bir nebze de olsa çözüm olabilmesi adına bugün sizlerle el yapımı bir oyuncak yapımı paylaşacağım. Çok küçük parçalar içerdiği için oyuncağımız oral dönemi tamamlayan ( yani her şeyi ağzıyla tanıdığı dönemi bitirmiş) çocuklar içindir. Bu oyuncak hep çantanızda durursa çocuğunuz yalnızca belli zamanlarda görürse işte o zaman gittiğiniz yerde sizi rahat bırakma olasılığı ve süresi daha da aratacaktır.
MALZEMELER
Aslında malzemeler tamamen sizin evdeki materyallerinize bağlı ama yine de bir ipucu olması bakımından kendi yaptığımı paylaşacağım. İlk olarak bir teneke kutuya ihtiyacımız var. ( elimdeki yaklaşık avucum büyüklüğünde) daha sonra kutuya sığacak büyüklükte bir bebek, parmak kukla vb. Bir obje. Nevresim takımı için kumaşlar. Şişe kapakları,seyahat boy minik ürünler, küçük oyuncaklar vb. küçük pekçok obje. Teneke kutuyu kaplamak isterseniz washi tape denilen mat renkli bantlar.
Teneke kutumuzu washi tapele kaplayarak işe başlayalım. Ben incecik şerit olanları tercih ettim. Rengarenk olsun istedim. Üstüne ahşap harflerle kızımın adını yazıp silikon tabancasıyla yapıştırdım. ( Ela yazının üstünde parmağını gezdirip “ava” diyor. Ela diyemiyor)
Nevresim takımı için iki kumaş parçası arasına incecik elyaf geçirdim ve yine silikon tabancasıyla yapıştırdım. Sizin dikiş yeteneğiniz varsa kullanın tabiki ama benim gibi dikemeyenler pekala yapıştırabilirler. Yastık kenarlarına hem dikişleri kapatmak için hem de şık dursun diye dantel geçebilirsiniz.
Tabak için bir su şişesi kapağını bardak için yine seyahat boy bir şişenin kapağını kullandım. Çatal kaşık konusunda ben şanslıyım. Çünkü Japonyadan aldığım kürdanlarım var ama bunlar olmasaydı muhtemelen fimo hamurundan bir çift çatal kaşık yapardım. Diş fırçası için daha önce aldığım parmak diş fıçasını kesip arkasına bir çıta yapıştırıp washi tapele bantladım ama siz çocuğunuzun eski bir fırçasını da kullanabilirsiniz. Bebeklerimizin oyuncakları için süpriz yumurtadan çıkan şirinleri kullandım. Belki evde çocuğunuzun minyatür bebek oyuncakları vardır. Tabak, kaşık gibi bunları da kullanabilirsiniz.
Parmak kuklalar 6 kişiik bir ailenin kız ve erkek çocuk kuklaları. Ama herhangi küçük boy bir oyuncak da işinizi görecektir.
Meyve sebzeler için bir stickerin arkasına kağıt yapıştırdım ve kestim. Böylece arkalarındaki yapışkan kalmamış oldu ama bunun yerine stickerların arka yüzeylerine çok az miktar bebek pudrası ile de yapışkanını kolaylıkla alabilirsiniz.
Bu teneke kutularla yapabileceklerimiz sınırsız. Kutuda yer kalsaydı mini kitaplar, boya kalemleri, tencere , kepçe vb. koyacaktım. Kıyafetler eklenebilir. Aklınıza gelebilecek herşeyin minyatürünü yapmak mümkün. Ama kutunun kapasitesi belli. Bu arada bu şekilde farklı farklı kutular hazırlamak mümkün. Böylece evden çıkarken bir tanesini hooop çantaya atarsınız ve gittiğiniz yerde çocuğunuzun bir süre kendi kendine vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuza öğretmek istediğiniz belli kavramlar olabilir. Bunları oyuncağınıza dahil edebilirsiniz. Bu oyuncakla yemek düzeni ( sofrada çatal, kaşık nereye konur.), yemek sonrası dişleri fırçalama, uyku rutinleriniz gibi günlük yaşama dair becerileri pekiştirebilir; çocuğunuzun taklit etme becerisini destekleyebilir sembolik oyuna katkı sağlayabilirsiiz. Oyuncakta cinsiyetçiliği sevmiyorum yani bu oyuncakla pekala bir erkek çocuk ta keyifli vakit geçirebilir ama yinede farklı versiyonlarını yapmak mümkün. Örneğin aklımda bir mıknatıslı balık tutma oyunu var. Yada boya ve kağıt yerleştirerek bir boyama kutusu yapılabilir. Çiftlik hayvanlarıyla mini bir çiftlik kurulabilir. Yani fikir olarak güzel ve kolaylıkla hazırlanan bir oyuncak projesini huzurlarınıza sunuyorum. Sizler de böyle kutular yaparsanız ve yaptıklarınızı benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum.