Hani çok işin vardır hatırla sevgili anne. Yemek yapmak zorundasındır ve biricik evladın bir türlü müsaade etmez ya. İşte tam da öyle zamanlar için buzdolabının üstüne rahatça oynayabileceği mıknatıslı oyuncaklar yapmaya ne dersin? Üstelik sadece mutfakta değil. Arkadaşlarınla bir cafeye gittiğinde, eşinle huzurlu bir akşam yemeği yemek istediğinde tablet, telefon vermekten seni alıkoyacak bir teklifim var. Ya da en azından daha geç vermeni sağlayacak diyelim. Bence denemeye değer. Bu oyuncaklar benim daha önce bahsettiğim kadar zahmetsiz değiller maalesef. Ama bir kere yaptığınızda uzun süre deforme olmadan kullanabileceksiniz.
Piyasada bu mıknatıslı oyuncaklardan çokça bulabilirsin. Ama hiç biri senin yaptığının yerini tutamaz. Ayrıca sıkıldıkça farklı farklı konu ve temalarda mıknatıslar yapabilirsin. Bunun için birkaç malzemeye ihtiyacın olacak.
Öncelikle google`dan indirebileceğin görseller lazım. Ben örnekte piapolya’nın iki parçalı hayvan puzzle`ını ve hayvanlarla 1-10 kadar sayma kartlarını kullandım. Ama dediğim gibi internetten çok daha çeşitlilerini bulmak mümkün.
Kırtasiyeden alman gerekenlerse: Yapışkanlı eva ( genelde 10 renkli arka kısmında yapışkan bulunan sünger kağıt.) Şeffaf Yapışkanlı Folyo ( ya da dc-fix de diyebilirsiniz. ) Bunun da bir tarafı şeffaf diğer tarafı yapışkanlı. Hani mutfak dolaplarını falan kaplardık eskiden bunlarla. işte onların renksizi. Tabaka halinde mıknatıs (ya da çeşitli firmaların buzdolabı mıknatısları) Bu mıknatıs çeşidi 50×70 ebatlarda bütün mıknatıs tabakasıdır. bulunamazsa diğer alternatif değerlendirilebilir. makas ya da maket bıçağı. Solventsiz güçlü bir sıvı yapıştırıcı.
İlk olarak internetten indirip çıktısını aldığımız görselin üstüne şeffaf yapışkanlı folyoyu dikkatlice yapıştırıp kesiyoruz. Bu işlem görselin kağıt olarak deformasyonunu engellediği gibi görseli daha da parlaklaştırıyor. Çocuğumuz ağzına alsa bile kağıdı yememiş oluyor. (Şeffaf Folyoyu koparmak oldukça zordur.) Daha sonra herhangi bir renk yapışkanlı evayı alıp yapışkanlı kısmına görselin arkasını yapıştırıyoruz ve kesiyoruz. Şimdi elimizde sırayla şeffaf folyo, görsel ve eva var. Son olarak güçlü ama solvent içermeyen bir yapıştırıcıyı mıknatısın mat olan yerine sürüyoruz ve görselin evalı kısmını mıknatısa yapıştırıyoruz. Üzerine bir ağırlık koyup 1 gece kadar kurumaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra mıknatısı da kesiyoruz. Magnetlerimiz hazır.
Peki evasız olmaz mı? Olur tabi ki. Ama eva yaptığınız magnete bir boyut veriyor ve bu sayede çocuğunuz rahatlıkla tutabiliyor. Oynaması daha keyifli oluyor.
Ben bu yöntemle pek çok oyuncak hazırlıyorum.Şurada da AKTİVİTE ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR? görebileceğiniz gibi eski bir teneke kalem kutunun iç kısmını yanımda taşıyarak magnetleri her yere götürebiliyorum. Böyle mıknatıslı bir parça elinizde yoksa da sorun değil. Çünkü puzzle`lar mıknatıs özelliği kullanmadan da oynanabiliyor.
En kısa zamanda yapım aşamalarını tek tek fotoğraflamaya çalışacağım. Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur.
Bu çanta da yine benim kurtarıcılarımdan. Fakat biraz büyük olduğu için her zaman dışarı çıkarma şansım olmuyor. Çanta Mothercare’in ELC markasına ait. İçinde mıknatıslı büyük- küçük harfler ve sayılar magnetleri vardı ama ben onları çıkarıp yerine kendi yaptığım magnetleri koydum. .Harf magnetleriyle de oynamaya başladık. Neler yaptığımızı başka bir yazıda anlatırım.
Bu fotoğraftaki pano ise aslında bir fırın tepsisi. Bazı fırın tepsilerinin manyetik özelliği de oluyor. Mutfakta hayat var. Mutfakta bir sürü oyun ve oyuncak var. Bakmasını bilmek lazım.
Keyifli Oyunlar.
Canim arkadaşım ellerine sağlık mükemmel gözüküyor. Benim her seferinde niyetlenip bir türlü gerceklestiremedigim şeylerden magnet. Üstelik en dandiginden aldığımı bile öyle keyifle oynuyor ki artık yapmam lazım . Benim gibi cahil bir insana müsait zamanda yapım aşamasını çekip koyarsan bende çok daha büyük bir aydınlanma olacak 😊 sıkı takipcinim 😍😍😍
BeğenBeğen