KİTAPLARI BEBEKLER İÇİN KOLAYLAŞTIRMA

13671102_1761285060787110_792906403_n

 Bana göre asrın buluşu oldu bu. Öncelikle yapacağım bir kitap tanıtımı değil. Şimdi ben bir süredir bebekler-bebek kitapları vs. üstüne düşüncelere dalmış durumdayım. Tam da bunları düşünürken birden aklıma -o bebeklerin minik parmaklarıyla sayfaları çeviremeyip sinirlenip üstüne bir de kitaba olan ilgisinin kaybolduğunu gördükçe -bir fikir geldi.

Aslında bizim için küçük ama bebekler için büyük bir şey yapacağız.  Amaç bildiğimiz bebek kitabını değiştirip çocuğun kendi kendine sayfaları kolayca çevirmesine yardımcı olmak. Hepsi bu. Nasıl yapılıyor peki? Önce yapacağım şey kalıcı olsun istedim. Yalnız kitapta değişiklik yaptıktan sonra kitabın formunu koruması da gerekiyordu. O nedenle bir bebek kitabı alıp her sayfaya minik birer mıknatıs yapıştırdım. Böylece kitap mıknatıslar sayesinde hem bir yere taşırken açılmayacak hem de bebek boşluğa rahatça parmaklarını geçirebilecekti.( Görselde sağ alttaki fotoğraf) Sonra başka neler yapabilirim? diye düşünürken her sayfaya kurdela bağladım. ( Görselde sol alttaki fotoğraf) Yine amaç kitabın sayfalarını kolaylıkla aralamak. Daha da ileri gidip bu kez de ziller yapıştırdım. İçindeki çıngıraklar kitapla birlikte ses çıkarıyor. (Görselde sağ üstteki fotoğraf) 

img_6471img_6470img_6469

Ben fikri verdim şimdi siz ister minik ponpon yapıştırın, ister düğme. İster boncuk koyun sayfalara ister ip geçirin. Yapılabilecek şey sınırsız. Tek dikkat etmek gereken şey neyle yapıştırdığınız bebeğiniz için tehlike arz etmeyecek ama koparamayacağı kadar da güçlü bir yapıştırıcı olması.

Gelelim bir başka fikre. Bugüne kadar Ela’nın hiç bir kitabını atmadım. Artık kullanılmayacak  durumda olanları da dekoratif amaçlarla vb. yine kullanıyorum. Kitapları sadece okumak için değil, oyun vb. amaçlarla da kullanıyoruz. Artık bebeklik kitabı olarak gördüğümüz kitapları nasıl değerlendirebiliriz onu da anlatayım. Yazının sonundaki videoda bir örneğini görebilirsiniz.

Çok kötü durumda değillerse hiçbir kitabı atmayınız. Bugün olmasa da yarın okumaya başladığında bebekliğinden beri dinlediği kitapları artık okuyabiliyor olması kim bilir ne büyük mutluluk? Tam da bu sebepten çocuk kitaplarında gördüğüm yazım yanlışlarını yayın evine mutlaka bildiriyorum. Benim kızım ileride bunları okuyacak diyorum. İki üç cümleli kitaplarda bu kadar yazım yanlışı olabilmesine de ayrı üzülüyorum.

Ben Ela’nın bebeklik kitaplarını yani resimli sözlük gibi olan, hikayesi olmayan, yazı içermeyen ya da az yazı içeren kitaplarını banyosundaki kitaplığa koydum ki tuvaletini yaparken bize ihtiyacı olmadan da bakabilsin diye. Bunun yanında bazı kitaplarını da küçük oyuncaklar, kuklalar vb. kullanarak hem hikayeleştirmiş oluyoruz, hem de bebeklik kitabı bu deyip atmamış oluyoruz. Kitaba yeni bir amaç katıyoruz. Dahası ev yapımı interaktif kitap yapmış oluyoruz. Sonra da böyle hiç ummadığımız bir anda çocuğumuzun bizi taklit ederek kendi kendine oyun kurduğunu görerek mutlu oluyoruz. 

https://www.instagram.com/p/BJAd0ELAyjN/?taken-by=selin_elo

img_0986

Değerli yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s