TARLA/ OYUN BAHÇESİ

Ben bu oyunu Ela’nın Sylvanian Tavşanlarıyla oynaması için hazırladım. Aslında amacım hangisi sebze, hangisi meyve ayrımını yapabilsin. Hangi meyveler toprakta, hangileri ağaçta yetişir öğrensin. Cımbız kullanarak küçük kaslarını geliştirsin. Zar ile de tane kavramını geliştirsindi. Tüm bunları barındıran bir oyun hazırladım. Sizlere de dilimin döndüğünce yapım aşamalarını anlatmak istedim.

img_2812-e1490916212368.jpg IMG_2817  IMG_2819 IMG_2818

Öncelikle tarla için evdeki malzemeleri kullanacak ve dışarıdan malzeme almayacaktım. Zaten biriktiren yanım hiçbir şey almama gerek bırakmadı yine. Taban olabilecek kalın bir mukavvaya ihtiyaç var. Benimkinin nereden geldiğine dair en ufak bir fikrim yok. Ama evde buldum. Oldukça da kalın. Eğer siz bu kadar kalın bir mukavva bulamazsanız o zaman herhangi bir koliyi üst üste gelecek şekilde birkaç kez yapıştırarak da kullanabilirsiniz. Bu tarlamızın bazı. Tabanın kenarlarındaki çirkin görünümü kapatmak için etrafına uygun renkte bir kadife kurdela geçtim.

Bir adet boş streç film/ alüminyum folyo rulosuna ihtiyacımız var. Onu da yine başka bir oyun hazırlamak için saklamıştım ama kısmetinde tarlamıza ağaç olmak varmış. Bu ruloyu da maket bıçağı yardımıyla üçe böldüm. Her birine silikon tabancasıyla  kahverengi kumaş yapıştırdım ve bu ruloları da tabana aralıklı olarak yine silikon tabancasıyla yapıştırdım. Daha sonra çuval kumaşı gibi bir kumaşla tarlanın toprak kısmını yapmak için silikon tabancasıyla tabanın üzerini kapladım. Rulolara gelen kısımlara kumaşa“+” işareti şeklinde kesikler atıp ruloları bu işaretli kesik yerden geçirdim. Bu rulolar meyve ağaçlarının gövdeleri oldu. Üst kısımlarına da karşılıklı çentikler attım ki yeşil kısımları buralara takabileyim.

img_5292.jpg IMG_5294 IMG_5293

Ağaçların yeşil kısımları için eva ya da köpük kağıt olarak geçen kağıtları kullandım. İki adet simli bir adet de simsiz eva buldum ve her birini farklı ağaç şeklinde kestim. Muz ağacı için klasik bir yaprak çizdim. İkiye katlayıp kesikler atarak kestim ve birkaçını birleştirdim. Eva çok sağlam ve dik duran bir malzeme olmadığından her birinin arkasına abeslang ( boğaz çubuğu) yapıştırdım. Son olarak ağaçların ön yüzüne de 6 şar adet cırt cırt yapıştırdım. ( cırt cırtları Ali Expressten aldım. Ama şuan Türkiye’de de birkaç sitede gördüm.)

IMG_5256 IMG_5257 IMG_5258

Tarlanın en önemli bölümü ekim yapılacak alandı. Onun için de baz olarak kullandığım mukavvanın aynısını kullandım. 1 er cm kalınlığında kestim ve silikon tabancasıyla toprak olarak kullandığım çuval kumaşıyla kapladım ve iki tanesini yan yana gelecek şekilde yapıştırdım. Toplamda 8 adet yani 4 çift tarlamız oldu.

IMG_5294IMG_5274

Tarlayı güzelleştirmek için anneanne yapımı birkaç tığ işi çiçek yapıştırdım. Daha önceden toyzshoptan aldığım ahşap böcek stickerlarını da uygun gördüğüm yerlere yapıştırdım.

IMG_2732 IMG_2733 IMG_2735  IMG_2736 IMG_2737  IMG_2740

Meyve sebzeler mothersniche sayfasından. Yazının sonundaki pdf dosyadan indirebilirsiniz. Bu meyveleri kesmeden önce ön yüzüne şeffaf dc-fix (ya da şeffaf folya da denilebilir.) arka yüzüne ise yapışkanlı eva/ köpük kağıt yapıştırdım ve tek seferde kestim. Bu kısım biraz el oyalayıcı ama sonuç mükemmel olacak az kaldı. Ağaçta yetişen meyvelerin arka yüzlerine de ağaçlara yapıştırdığım cırt cırtlardan yapıştırdım.

IMG_5282 IMG_5296

Bunu kurallı bir oyun haline getirmek istersem diye Ela’nın renkli küplerinden birkaçını kullandım. Küplerin her bir yüzüne beyaz tutkal ve suyu karıştırarak yabancıların modpodge dediği yapıştırıcıyı hazırladım ve sürdüm. Üstlerine de bir sebze ya da meyve resmini koyup yeniden yapıştırcı ile geçtim. Bu kısmı Ela’yla birlikte yaptık. Kuruyunca da mat vernik sürdüm. Böylece sebze ve meyve zarlarımız hazır oldu. Çıktı da 12 sebze 11 meyve var. Dolayısıyla meyve zarlarından birinin bir yüzü boş kaldı. Zar da o gelirse istediği bir sebze ya da meyveyi seçme hakkı olmuş oluyor. Bunların haricinde bir de sayı zarı yaptım. Yine aynı küplerden birinin üstüne asetat kalemi gibi bir kalemle ( markası sharpie) rakamları yazdım.

IMG_5300 IMG_5275  IMG_5260 IMG_5291

Oyunumuz ise şöyle: Oyuncu bir sayı zarı ve bir meyve/ sebze zarını aynı anda atar. Kaç tane hangi meyve/ sebzeden geldiyse maşasıyla el arabasına ya da saksıya/ sepete atarak tavşanlara yardım eder. Minyatür toprak saksıları yıllar önce çim adam yetiştirmek üzere fimo hamuru ile kaplamıştım. Şimdi Ela’nın oyuncağı oldular. El arabası, sulama kovası gibi aksesuarlar lego  duplo oyuncakları. Timsah şeklinde maşa akıllı dükkandan. Sebze meyvelerin deposu olarak kullandığımız kaplar buz kalıpları.

Böyle uzun uzun anlatınca çok uzun ve zor bir iş gibi görünüyor olabilir ama aslında değil. Tabii bir de çok ince çalışmamak lazım. Çok  titizlikle çalışılırsa bitmez. Ben hemen kesip kesip yapıştırdım. Öyle çok düşünmeden. Malzemeleriniz hazırsa birkaç saatlik iş ama dedim ya sonuç çok güzel oluyor. Aytül Akal’ın “Ne Yiyelim?” Kitabıyla da çok güzel gidiyor. Herşey pekişiyor.

Biz tarladan topladıklarımızla yemek de yapıyoruz. Evdeki oyuncak hayvanlara da yediriyoruz. Bir de tavşan parmak oyununu tavşanlarla canlandırarak oynuyoruz. “… Bir tavşan var çok acıkmış. Tik tiki tak tak tik tiki tak. Sağa bakmış. Tarla yok. Sola bakmış. Tarla yok. Önüne bakmış. İşte orada bir tarla. Havuçlar dizilmiş toprakta. Başlamış yemeye. Katır kutur. Katır kutur. Karnı doymuş mu? Doymamış. Başlamış gezinmeye. Tik tiki tak tak tik tiki tak. Sağa bakmış. Tarla yok. Sola bakmış. Tarla yok. Önüne bakmış. İşte orada bir tarla. Lahanalar dizilmiş yan yana. ( Artık o an Ela tavşanın ne yemesini istiyorsa ona göre şekilleniyor.) Başlamış yemeye. Hapur hupur. Hapur hupur. Karnı doymuş mu? Doymuş. Bu seferde çok susamış.  Tik tiki tak tak tik tiki tak. Sağa bakmış. Dere yok. Sola bakmış. Dere yok. Önüne bakmış. İşte orada bir dere. Başlamış suyu içmeye. Lıkır lıkır. Lıkır lıkır. Tavşancık çok yorulmuş. Oracıkta mışıl mışıl uykuya dalmış. “

Bu tarla ile başka neler yapılabilir? Mutlaka cevabını bulmalıyım. O kadar şeyi 1 oyun için yapmış olamam değil mi? Aklınıza bir şey gelirse fikirlere açığım. Ben bulursam da yine buraya yazarım. Mutlu oyunlar.

sebze meyve tarlasi

img_0986 oyun indir

6 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. Derya Mamat dedi ki:

    Ay harikasınnn! mükemmmel olmuşş❤

    Beğen

    1. selinyüksel dedi ki:

      Tesekkur ederim.💕

      Beğen

  2. Geri bildirim: KATLANIR ÇİFTLİK
  3. Geri bildirim: HAVUCU MU SEN Mİ YEDİN?
  4. Gülbeyaz Dengez dedi ki:

    Merhaba. Bütün oyunlarınız paylaştıklarınız şahane. Bir sey sormak istiyorum bu pvc yi siz kendiniz kapılıyorsunuz sanırım nasıl yapıyorsunuz ne kullanıyorsunuz paylaşırmısınız lütfen kırtasiyede yaptırmaya kalktım cok maliyet çıkardılar malesef?😔

    Beğen

    1. selinyüksel dedi ki:

      Merhabalar. Evet. PVC`yi kendim yapıyorum. Bende şuan makinesi var. Rosemann`dan almıştım. Laminasyon kağıtlarını ise Metro ya da kırtasiyelerden alıyorum. Makinem yok iken laminasyon kağıtlarını ütü ile yapıştırıyordum. Yapıştırmak istediğiniz objeyi kağıdın arasına koyuyorsunuz. Daha sonra kağıdın üstüne ince bir bez örtüyorsunuz ve yukarıdan aşağıya ütüyü gezdiriyorsunuz. Burada objenizi kestikten sonra tekrar ütülemeniz gerekebiliyor, çünkü açılabiliyor. Bu şekilde deneyip, Rosemann”dan denk gelince cihazını da alabilirsiniz. Oldukça uygun bir fiyatı vardı. Sevgiler.

      Beğen

Değerli yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz