EVDEKİ DİŞ PERİSİ

IMG_5377[1] IMG_5378[1]

Bizim evde diş fırçalamak hep bir seromoni. Kızım hiç kendi fırçalamak istemediği gibi bize de izin vermiyor. Başlarda nasıl bir tutum sergiledim acaba? Diye dönüp kendimi sorguladığımda da bir yanlış göremiyorum açıkçası. Çünkü konu hakkında en ufak bir ısrarımız söz konusu değildi. Zorunlu diş doktoru ziyaretinde doktorun çocuğun dişlerini fırçalamanın bir çocuğa bırakılamayacak kadar önemli bir iş olduğunu söylemesi üzerine diş fırçasının sorumluluğunu ebeveyn olarak üstümüze aldık ama kendi de fırçalamıyor bize de fırçalatmak istemiyor bir türlü. Daha sonra sorun acaba diş fırçası kaynaklı olabilir mi? diye düşünüp fırçayı, macun mu rahatsız ediyor? diye düşünüp macunu da değiştirdim. Ama tahmin edebileceğiniz gibi sorun bunlarla ilgili de değildi. Dişlerini fırçalatsın ve bundan hoşlansın diye türlü çeşitli yollar denedik ama hiç birinde başarılı olamadık.

İşte böyle bir çaresizlik içindeyken zihnimde bir anda bir ışık yandı. Ela’ya ne zamandır bir peri kapısı yapmayı çok istiyordum. Peri kapısı, ( İngilizce’de Fairy Door olarak geçer.) evin herhangi bir yerine bildiğimiz kapının minyatür bir versiyonunun yapıldığı, çoğu zaman sanki orada gerçekten bir peri yaşıyormuş gibi küçük aksesuarların hazırlandığı bir kapı aslında. Daha önce bebek evi yapmak için aldığım lazer kesim bir kapıyı boyayıp bir peri kapısı yapmaya karar verdim.

IMG_5380[1] IMG_5379[1]

Bizim peri kapımız bir diş perisine ait olacaktı. Ne yani diş perisi sadece süt dişler dökülünce mi ortaya çıkıyor ve hediyeler, paralar dağıtıyor? Öyle bir seçiciliği olduğunu sanmıyorum bizim perinin. Kapıyı (İzmit’teki Hakikat Kırtasiye’den aldım.) ve perinin çıkması için merdiveni çoklu yüzeylere uygun bir boya ile (Benimkinin markası rich multi purpose) boyadım. Üzerine de mat vernik (cadense mat vernik) attım. Birkaç saat kurumaya bıraktım. Peri kapısını Ela’nın odasında tam kendi kapısının yanına yapıştırdım ve merdiveni ekledim.

IMG_5381[1] heart-envelope-card2

Gelelim mektuba. Düşünceli perimiz gelirken yanında bir mektup ve bir hediyeyle gelmiş .Eline geçirdiği her kağıdı kendine yazılmış bir mektup sayan Ela’ya şahane bir deneyim olacağını düşünüyordum. Perimizin ağzından diş fırçalamanın önemine değindiğim bir mektup yazdım. Kalp şekli vererek kestim ve katlayarak zarf haline getirdim. Bunu da kapının yanına iliştirdim. Peri olarak diş buğdayı partisinde kullandığım peri şekilli düğmelerden birini seçtim.  ( markası Dress It Up* funbou.com ya da tuhafiyecilerden temin edebilirsiniz.) Peri bir de hediye ile gelmiş ki işte burası en önemli kısmı. Daha önce birkaç farklı diş fırçası denediğimden klasik bir fırça işime yaramayacaktı. Ben de şarjlı bir diş fırçası aldım. Müzikli ve sevdiği karakterli bir fırça ile bu sefer başaracağımızı hissetmiştim. (Oral B Stages Power şarj edilebilir müzikli çocuk diş fırçası)

Bütün hazırlıklarım tamamlanınca peri evimiz, merdivenimiz ve mektubumuz Ela’nın odasında yerini aldı. İlk tepkisi ne mi oldu? Babasıyla birlikte salondayken sanki ilk ben keşfetmişim gibi coşkuyla odasına çağırdım Ela’yı. Görünce ‘gözlerime inanamıyorum.’ Dedi. Süprizimizi çok sevdi. Fırçayı görünce biraz korku. Çünkü fırça kendiliğinden dönen ve titreşimli bir fırça. Alıştırmak için önce elinde denedik. Acıtmadığını gördük, gösterdik. Daha sonra fırçalamak için macun istedi ve bingoo dişlerini fırçalattı. Fırça 1 dakika boyunca dönerek titreşim veriyor. 1 dakikanın sonunda titreşim duruyor ve bir melodi çalıyor. Bu alt dişlerden üst dişlere geçebileceğimizi gösteriyor. Tekrar bir dakika çalıştıktan sonra  yine bir başka melodi çalıyor ve kapanıyor. ( 16 değişik melodisi var ve her seferinde rasgele bir müzik çalıyor.) Bu da çocuklarda tam 2 dakika fırçalama gerekliliğini somutlaştırıp çocukların daha kolay benimsenmesini sağlıyor.

Bu fırçalar malesef 3 yaş üstü çocuklara uygun. Daha önce 2 yaş üstü için Imaginarium’da görmüştüm ama artık üretilmiyor. Bu nedenle 3 yaşına kadar beklemeniz gerekiyor. Dönüş hızı ve fırça kıllarının yumuşaklığı açısından 3 yaşındaki çocuklara göre tasarlanmış fırçalar bunlar.

Benzer bir sorun yaşıyorsanız sizin eve de bir diş perisi gelsin. İlla ki kapısı ya da kendisinin görünmesine de gerek yok ama perinin ağzından yazılmış bir mektup şart. Kapısını ve perisini de yapabilirseniz çocuk gözünde inandırıcılığı daha yüksek olacaktır. Peri düğme bulamasaydım dondurma çubuklarından kendim yapacaktım. Fırça dışındaki malzemelerin maliyeti de çok astronomik rakamlar değil. Fırçayı da iki sene boyunca kullanabildiğimiz için fiyatını makul buldum. (Normal bir diş fırçasının da 3 ayda bir değiştirildiği düşünülürse) 5 yaşına geldiğinde dönüş devri açısından 5 yaşa uygun olanıyla değiştirmeyi düşünüyorum.

İşte böyle. Biz diş fırçalama sorunumuzu çözdük. Darısı sizlerin başına. Perinin getirdiği mektuba yapılmasını istediğiniz davranışları yazın.  Mesela dişlerinin çürümemesi için mutlaka fırçalaması gerektiği, arkasından bol su içmesi gerektiği, çikolata- şeker vb. yedikten sonra mutlaka fırçalaması gerektiği gibi bilgiler yer alıyordu bizimkinde. Perinin imzası gibi kullanmak üzere bir de diş perisi resmi bulup ekledim. Şimdi Ela mektubunu herkese gösteriyor. ‘diş perisi benim için yazmış’ diyor. Siz çocuğunuzun ilgi alanlarını en iyi tanıyansınız. Anlatmak istediğim bu işin hiç bir zorlama olmadan keyifli bir şekilde de yapılabileceği. Tercih sizin.

Sağlıklı dişler, mutlu gülüşleriniz olsun.

img_0986 diy-oyuncak

One Comment Kendi yorumunu ekle

Değerli yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s