Okul öncesinde sıklıkla kullandığımız bir yöntem var. İsmi SCAMPER. Bu yaratıcı düşünmenin geliştirilmesinde kullanılan oldukça keyifli bir düşünme yöntemidir. Çocukların farklı düşünmelerini, hayal kurmalarını, yaratıcılıklarını geliştirmelerini, özgün olmalarını desteklemek amaçlıdır. Bu yöntemi birden fazla çeşitte uygulayabilirsiniz. Kiminde çocuklara belli sorular yöneltirsiniz ve onlardan gelecek yanıtları dinlersiniz, örneğin bütün trafik ışıkları yeşil olsaydı ne olurdu? Tarak olmasaydı saçımızı ne ile tarardık? Bıçak yerine başka ne kullanabiliriz? … kiminde de onlara herhangi bir nesne verirsiniz ve bu nesneyi kaç farklı şekilde kullanabileceklerini göstermelerini ya da söylemelerini istersiniz. İşte Değnek Adam’ı her okuduğumda Scamper uygulamaları aklıma geliyor.
Sıradan bir değnek adam. Ailesiyle birlikte bir ağaçta yaşıyor. Bir sabah koşuya çıkınca başına gelmeyen kalmıyor. O bir değnek adam ama köpeğin sopası oluyor, kızın çubuğu, kuğunun yuvasının çöpü, kumdan kalenin bayrak direği, kılıç, çanta askısı, kalem, yay, sopa, bumerang, kardan adama kol ve nihayetinde şömineye odun olacakken talihi değişiyor. Bacaya sıkışmış Noel Baba mı onu kurtarıyor yoksa o mu Noel Babayı bilinmez ama hayatta hiç bir şey boşuna yaşanmıyor. Kitap 3 yaşından itibaren okunabilse de aslında daha derin anlamlar taşıyor. Bununla beraber kitap birden fazla kavrama da ev sahipliği yapıyor. Her Julia Donaldson ve Axel Scheffler ikilisinin kitabında olduğu gibi hikayeyle birlikte görseller üzerine de uzun uzun konuşulabiliyor.
Biz kitabı okurken el yapımı bir değnek adam kuklası bize eşlik ediyor. Sokaktan herhangi bir dal parçasını aldım. Bacakları vardı ama kolları olmadığı için pipo temizleme çubuğu (şönil) ile kol yaptım. Oynar gözler taktım ve yapraklarla biraz süsledim. Şimdi sırada Değnek Adamı’ın ailesini yapmak var. Siz de çocuğunuzla birlikte böyle kuklalar yaparak kitap okuma zamanınıza keyif katabilirsiniz.
Keyifli okumalar.