KOKUSUZ HAMSİ TAVA

Karadenizli bir annenin kızı olarak hamsiyle haşır neşir olma serüvenim İngiltere’de başladı. Özümü burada mı buldum ne? Gerçekten bugüne kadar çiğ hamsiye dokunmuşluğum yoktur. Burada uluslararası bir markette donmuş halde görünce bir deneyelim istedim. Ama ben klasik usül pişiremem. O yüzden  benim gibi evde kokacak diye pişirmeye korkanlara, az yağlı hamsiyi evde pişirmek isteyenlere bulaşıksız, yağsız ve kokusuz hamsi tarifim geliyor.

MALZEMELER

  • yağlı kağıt (tavadan biraz daha büyük iki parça)
  • hamsi (750 grdı benimki. İki tava yaptım.)
  • mısır unu (yaklaşık bir su bardağı)
  • tuz (1,5 çay kaşığı)
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI

Hamsiler kafa- göz, kılçık ne varsa ayıklanır ve bol suda yıkanıp süzgece alınıp iyice süzdürülür. Göz kararı bir miktar mısır unu tuz ile karıştırılır. Hamsiler bu karışıma bulanır. ( Dokunamıyorum ben diyenler için ayıklama işlemini eldivenle, mısır ununa bulamayı da mısır ununu bir buzdolabı poşetine koyup balıkları içine atıp poşeti mıncıklamak suretiyle yapabilirler. )

Tavanızın ölçüsünden biraz büyük bir miktar yağlı kağıt serilir. Üzerine bir fırça yardımıyla zeytinyağı sürülür. Daha sonra iki hamsi iç kısımları birbiriyle öpüşecek şekilde üst üste getirilir ve yağlı kağıda dizilir. Üzerine de yine bir yemek kaşığı zeytinyağı gezdirilir.

image1 (2)

Hamsilerin üzerine bir parça yağlı kağıt daha koyulur ve kenarları aynı pandispanya kalıbı sarar gibi katlanarak sarılır ki hava ve koku hapsolsun, kahrolsun.

image2 (2)

Yağlı kağıt tavanın içine alınır ve bir yüzü pişirilmeye başlanır. Hafifçe yağlı kağıdı kaldırarak altının pişip pişmediği anlaşılıyor. Pişince diğer tarafı da çevrilir. Sunum için de tabak kirletmeye gerek yok. Yağlı kağıdı ortasından açarak afiyetle yiyebilirsiniz.

Ayıklarken bir miktar çiğ balık kokusu oluyor. Bir kaba pamuk içinde elma sirkesi koyarsanız o kokuyu çekiyor. Ellerinizdeki balık kokusu içinde bir süre metal kaşıkla ellerinizi yıkayınız. Bu şekilde hem bulaşıksız, hem kokusuz hem de lezzetli hamsi tava yapmak mümkün. Afiyet olsun. Tarif 9 aydan büyük bebekler içindir.

logoo selin bebek-dostu-tarifler

Değerli yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s