Harfleri çalışmaya başladığımız zamandan kalma bir oyunumuz var bugün. Bileklik ya da emzik zinciri yapmak için kullanılan bu boncukları alfabe ve kelime çalışmak için kullanabiliriz. Ben küçük yumurtaların içine istediğim kelimeyi oluşturan harflerin boncuklarını ve o kelimenin yazılı olduğu bir kağıdı koydum. Daha sonra Ela’ya bir şönil ( pipo/ flüt temizleme çubuğu) verdim ve kağıttaki sırayla boncukları dizmesini istedim. Dizince beraber okuduk ve varsa kelimenin görselini gösterdim.
Bu oyun sayesinde küçük kasları da çalışmış oldu. Aynı zamanda boncukları şönile dizmek için bazen sondan bazen başından başlaması gerekti. Boncukların doğru sırayla sıralanması kadar ters olmamaları da gerekiyordu. Güzel de bir dikkat oyunu aslında. Sizler isim farkındalığı çalışması yapabilirsiniz. Ya da benim ki gibi okuma yazma arefesinde bir çocuğunuz varsa aynen anlattığım şekilde oynayabilirsiniz.
Bahsettiğim boncuklardan temin edemezseniz eğer o zaman bir kağıda kelimeyi iki kere yazıp, bir tanesinin harflerini makasla kesip yine oynayabilirsiniz. Yada kutu oyunlarından olan kelime oyununuz varsa “scrabble” gibi onun harflerini de kullanabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda yazılı olarak kelimeyi vermeden o harflerden anlamlı bir kelime oluşturmasını isteyebilirsiniz. Yani parçadan bütün oluşturma çalışması da diyebiliriz.
Kelimeleri göre göre yazılışlarını kodluyorlar aslında. O nedenle ilk okuma arefesinde evin her yerine objelerin yazılışlarının etiketlerini yapıştırmak da faydalı olabilir. Ela şuan bazı kelimeleri görünce daha okumadan ne olduğunu söylüyor. Bu yöntem okuma yazmaya hazırlık kitaplarında da sıklıkla geçiyor.