Ela evdeki bebeklik yapbozlarını bulup getirince bende hemen bir ışık yandı. Daha önce bebeklik kitaplarını küçükken nasıl değerlendirdiğimizi anlatmıştım. Sıra yapbozlara geldi. Malumunuz okuma arefesinde olan bir kızım var. İngilizce’de CVC words denilen, bir sessiz bir sesli ve bir sessiz harfle yazılan kelimeleri okumaya başladı. Böyle kitapları da okuyabiliyor. Hal böyle olunca sürekli üç harfi birleştirerek kelimeler türetip okuma çalışması yapıyorlar. Ben de evde böyle bir oyunla destek olmak istedim. Sizler de çok kolaylıkla Türkçe’ye uyarlayabilirsiniz. Aslında basit bir eşleştirme çalışması. Aynı zamanda eski oyuncakları da değerlendirme diyebiliriz.
Oyun için bir adet çerçevesi olan bir yapboza ihtiyacımız var. Buna göre her yapboz parçasına bir kelime yazdım ve parçanın çerçevede karşılık geldiği yere de aynı kelimeyi yazdım. Böylece resimlerinden değil tamamen okuyarak parçaları tamamlamaya çalıştı.
İngilizce’de Sight words ya da Tricky words denilen kelimeler var. Bu kelimeler birleştirilip okunamayacak, sadece görsel olarak ezberlenecek kelimeler. Bir örnekle açıklayayayım. ‘to’kelimesini alalım. –t ve –o seslerini birleştirdiğinizde ortaya -to çıkıyor ama İngilizce söylenişi –tu şeklinde. Dolayısıyla bunu iki sesi birleştirerek okumak mümkün değil. Yada ‘go’ kelimesine bakarsak –g ve –o –go yu oluşturmuyor. En azından bize ‘ Yoo! Bize gayet go gibi geliyor.’ Desek de İngilizce’de bu kelime –gö diye söyleniyor. Çocuk bu kelimeleri göre göre okunuşunu ezberliyor ve herhangi bir yazıda kelimeyi gördüğünde okumadan otomatik olarak hafızasından geri çağırıyor. En bilinen Sight wordlerden biri de meşhur bizlerin söylemek de çok zorlandığı “the” kelimesi. Dolayısıyla bu yapboz oyunu sadece görsel hafıza ile okunabilecek bu kelimeler için de şahane bir oyun olabilir.
Daha küçük çocuğunuzla her bir parçaya birer şekil çizerek yada 4 ana şekli farklı renklerde çizerek de oynayabilirsiniz. Yine sayılar yazılarak aynı oyun oynanabilir. Hatta sayılar için yapboz parçasına sayıyı yazarken çerçeve de karşılık gelen yere o sayı kadar bir obje çizilebilir. İsim farkındalığı oyunu da bu oyunla oynanabilir. Örneğin çocuğun ve aile fertlerinin isimleri birkaç kez yazılabilir ve çocuktan bunları eşleştirmesi istenebilir. Harfleri pekiştirme çalışması yapılabilir. Büyük küçük harf eşleştirmesi yapılabilir. Herzaman ki gibi alternatifler sonsuz. Oyun son derece kolay hazırlanabilecek, bütçe dostu bir oyun.
Ben bir adet de sayılar için yaptım. Bunun için Türkiye’de Rosemann’larda bulabileceğiniz tırnak stickerı olarak satılan fimo benzeri bir hamurdan yapılmış tırnak aksesurarları var. Bunlar tırnağa yapıştırmakta son derece zorlandığımız aksesuarlar. Sanıyorum özel bir yapıştırıcıya da ihtiyacı var. Her ne kadar üzerinde ojeyle yapıştığı söylense de yapışmıyor. Bunları da bu oyunda değerlendirmiş oldum. Minik stickerlar da iş görecektir. Size de fikir olması için paylaşıyorum.
Keyifli oyunlar.