Ela okula başladığından beri ‘Bugün günlerden ne?’ ‘ Dün hangi gündü?’ gibi sorular soruyor. Hem sayılara, hem biraz hava durumuna, aylara, mevsimlere geçiş de yapalım istediğim için ona bu tabloyu hazırladım. Hazır yapmışken bloguma da eklemek istedim ki belki yapmak isteyen olur. Yazının sonuna İngilizce olarak hazırladığım PDF dosyasını ekleyeceğim. İsteyen sınıfında, isteyen evinde kullanabilir.
Öncelikle bir adet çerçeveye ihtiyacımız var. Bu iş için IKEA’nın FISKBO çerçeveleri şahane olacaktır. İngiltere’dekiler için ben Ela’nınkini Wilko’dan aldım. Çerçevenin arkasına bir fon ihtiyacımız var. Bir çok renk denedim ama en içime sinen bu renk oldu. Mor bir yapışkanlı kap kağıdı kullandım. Karton da olur. Yeterki bir fon olsun. Günleri oluşturmak için de yeşil post-it kağıtlarından yararlandım. Eşit aralıklarla post-itleri fon olarak seçtiğim kağıda yapıştırdım. Değişmeyecek şeyleri; örneğin günleri de fona yapıştırdım ve çerçeveyi kapattım.
Çerçeve olarak seçtiğiniz malzemenin üstü pleksi olursa cama göre daha iyi olur. Üst malzemenin üzerine cırt cırt stickerlar yapıştırdım. Ben AliExpress’den almıştım ama bir kaç tane online kırtasiye sitesinde de gördüğümü hatırlıyorum. Bulamazsanız tuhafiyecilerden yapışkanlı şerit cırt cırt alıp keserek kullanabilirsiniz. Hiç bulamazsanız o zaman da BlueTac denilen hamur yapıştırıcılar her kırtasiyede var onlardan edinip, kullanabilirsiniz.
Üzerine yapıştıracağımız hava durumu ifadeleri, sayılar, yazılar ve görsellerin hepsinin çıktısını aldım ve her zaman ki gibi PVC kapladım. Arkalarına da cırt cırt bantların çiftlerini yapıştırdım. (Cırt cırtlar erkek ve dişi olarak ikili set halinde oluyor. Birinin yüzeyi tırtıklı ki tırtıklıyı görsellerde kullandım. Birinin yüzeyi de tüylü oluyor. Tüylü olanları da çerçevede kullandım.)
Bana bu konuda da çok soru geliyor. Bu kadar şeyi nasıl yapmaya vakit bulduğum gibi. Ben genelde Ela uyuyunca kesiyorum böyle şeyleri ama şimdilerde onun da elinde bir makas oluyor. Masada birlikte oturup bir şeyler kesiyoruz. Çok kısa bir sürede bitmesinin püf noktası ise çok uğraşmıyor oluşum. Yani görsellerin çevresinden beyaz beyaz boşluk kalacak şekilde hızlıca kesiyorum. Sticker gibi. Bu görüntü benim daha çok hoşuma gidiyor. PVC keserken de öyle bire bir kesmemeye gayret gösteriyorum. Mutlaka biraz şeffaf boşluk bırakıyorum ki hem açılmasın hem de işim kolay olsun.
Yapımı anlatması kadar uzun sürmüyor aslında. Ela’yla birlikte bütün sayıları aylık tablomuzda yerine koyduk. Sayıları daha yakından tanımış oldu. Her ay daha da pekiştirecektir. Her gün okula gitmeden önce günün hava durumunu yapıştırıyoruz. Bugün hangi gün? Dün hangi gündü? Yarın günlerden ne olacak? Onu da yapıştırıp okula öyle gidiyoruz. Ay ve mevsimleri de unutmadık. Onları da yaptım. Bu tabloyu kapının yanına uygun bir yere asarsanız takip etmesi daha kolay olacaktır. Bu tablo ile ‘Yarın hava nasıl olacak? ‘ tahmini oynayabilir, ya da en yakın tahmini kimin yaptığı oyununu da oynayabilirsiniz. Uygun bir kalemle üzerine notlar alabilirsiniz. Ben Ela’nın hafta sonu katıldığı etkinliklerin, kursların da görsellerini koydum. Siz bunları kendi çocuğunuzun aktivitelerine göre değiştirebilirsiniz. Hangi gün baleye, hangi gün yüzmeye, jimnastiğe gideceğini bilmeyi Ela seviyor. Bazen sadece o günlük aktiviteler olabiliyor, herhangi bir mutfak atölyesi mesela o zaman da silinebilen bir kalemle not alıyoruz. Hepsi bu.
Deneyeceklere şimdiden kolay gelsin.
2 Comments Kendi yorumunu ekle