Çok fazla makyaj yapan biri değilim. Hatta yüzümdeki kronik Rozacea nedeniyle aşırı alerjik ve hassas bir cilde sahip olduğum için makyaj yapmasam daha bile iyi. Gelin görün ki Ela makyaja merak sardı. “Bizimki de makyaja acayip meraklı” sözünü 3-6 yaş arası kız çocuğuna sahip olan bir anneden en az bir kere duymuşsunuzdur. Demek ki normal. Konuyu derinlemesine merak edenler için Freud’un Psikoseksüel Gelişim Kuramından Fallik dönemi araştırmalarını tavsiye edebilirim. Öte yandan iş çocuk yetiştirmeye gelince biz anne babaları bazen çok korkutan şeyler oluyor. Örneğin mastürbasyon yada küçük erkek çocukların kadınsı şeylere ilgi duyması, cinsellik yada cinsel kimliğe dair sordukları derin sorular bunlar arasında sayılabilir. Fakat buradaki en önemli şey çocuk bunların çoğunu önce meraktan yapıyor, keşfediyor. Bir kız çocuğu için makyaj malzemelerine yada pullu payetli, frapan giysilere, topuklu ayakkabılara vs. ilgi göstermesi tıpkı sevdiği yada yeni gördüğü bir oyuncağa gösterdiği ilgi gibi. Yani makyaj malzemelerine ilgi duyuyor diye, oje sürmek istiyor diye ileride bağımlısı olacak diye bir koşul olmadığı gibi tamamen masumane olarak merak ediyorlar. İlla ki annenin çok makyaj yapmasına gerek de yok çocuğun ilgi göstermesi için. Çok sade, gösterişten uzak bir annenin tamamen tersi bir kızı olabilir. Bu bir dönem ve bu dönem kız çocukları böyle şeylere ilgi duyabiliyor. Yasaklamak olayı daha da cazip hale getirebiliyor. Kötülemek yada zararlı olduğunu söylemek anneye olan güveni zedeleyebiliyor. Madem kötü kendi annesi neden kullanıyor? Ama onun yaşında bir çocuk için uygun olmadığı uygun bir dille anlatılabilir tabii. Bir de sizin makyaj malzemelerinizi kullanmasını istemiyorsanız o zaman zamanı geldiğinde ilgisi ölçüsünde sembolik olarak birşeyler yapmak da fayda sağlayabilir diye düşünüyorum.
Ela önceleri benden bir tane kullanılmamış far fırçası aldı ve yanaklarına sürerek makyaj yaptığını söylüyordu. Sonradan oje sürmek istedi. Oje işini hallettik buradaki tüm çocuk ojeleri su bazlı ve soyularak ya da suyla rahatlıkla çıkıyor. Toksik etkisi vb. olmadığı için de bazı hafta sonları rahatlıkla kullanıyor. Burada önemli olan bence yasaklamamak. Zira izin vermeyince bu kez daha meraklı oluyorlar. Ben Ela’ya bahsettiğim ojelerden aldım ve birkaç kez sürdük. Şuan çok da aklına gelmiyor bile. Türkiye’de su bazlı ojeler nereden temin edilebilir derseniz Miniso mağazalarından alabilirsiniz. Fiyatları da gayet uygun. Fakat çocuk ojesi değiller. Gerçek boyutta, hamileler yada sağlıklı oje sürmek isteyenler için. İngiltere için bir dip not geçeyim. Bütün çocuk ojeleri üzerinde yazmasa bile ki yazıyor su bazlı olmak zorunda imiş. O nedenle Primark, Claire’s, Boots yada marketlerden herhangi bir yerden alınabilir. Basitçe deneyebilirsiniz. Ojeyi sürüp kuruyunca tırnağınızla hafifçe kazıyıp çıkarabiliyorsanız o oje çocuk ojesidir.
Oje işi tamam ama bir de lip stick/ ruj/ lip balmlar var ve arkadaşlarında da var. Bunu nasıl halledeceğiz? Bu aslında her gördüğünü istemek gibi bir şey değil. Daha çok merak diyebiliriz. Kimseyle böyle kişisel eşyalarını paylaşmaması gerektiği ya da kullanmaması gerektiği konusunda ara ara konuşuyoruz ama geçen gün mesela arkadaşıyla atkı ve şapkasını bir günlüğüne değiştirmişler. Yavrum hani konuşmuştuk şapka, diş fırçası, tarak, toka, ruj vb. paylaşılmazdı? Falan ama yok. Çocukta bir aydınlanma yok. Bu sebeple ben minik bir çocuk lip glossu aldım bu Christmas Santa getirdi.Olası paylaşımların önüne geçmesini umudediyorum.
Bir de piyasada oyuncak gibi olan ama aslında gerçekten sürülebilen malzemesi falan belirsiz makyaj setleri var. Bir sonraki aşama bu olacak muhtemelen. Çünkü her yerdeler ve arkadaşlarında falan da görünce merakla özenme bir araya gelebiliyor. Bu sebeple kınamadan önce düşünmek gerekiyor diyorum ve bulduğum çözümü sizlerle paylaşıyorum.
Oyuncak gibi olan makyaj setleri çocukları çok fazla tatmin etmiyor. Onlar annelerinin ki gibi setler istiyorlar. O nedenle ben evde bulunan, bitmek üzere olan ya da bitmiş makyaj malzemelerini saklamanızı öneririm. İçinde bir miktar ürün kaldıysa o zaman bir bıçak, makas yada herhangi sivri bir şeyle ürünü temizleyin. Kutusunu yıkayın ve kurutun. Sonrası çok basit. Paletin içini istediğiniz renk bir oje ile doldurun ve kuruyana kadar bir yere kaldırın. Kuruma süresi kullanılan oje miktarına göre değişiyor. Kuruyunca gerçek bir fardan görüntü olarak hiçbir farkı kalmıyor. Böyle kullanıma hazır, bitmiş makyaj malzemeniz yoksa uygun fiyata bitpazarı vb. bir yerden kalitesine bakmadan temin edip, içini boşaltıp renkli ojelerle doldurabilirsiniz.
Bu başka hangi şekillerde yapılabilir derseniz o zaman her bir boşluk uygun ölçüde keçe, kumaş, eva vb. kesilerek yapılabilir. Oje kullanmak istemeyenler modpodge denilen kuruyunca şeffaflaşan yapıştırıcı ile doldurup kuruyunca üzerini akrilik vb. bir boyayla boyayıp renk verebilir. Yapışkan daha kurumadan içine sim yada boya dökülüp karıştırılabilir. Hatta yine daha kurumadan temizlediğiniz far tozlarını karıştırıp kurutabilirsiniz. Modpodge Türkiye’de bulmak biraz zor olabilir. O yüzden beyaz hobi tutkalı alıp biraz suyla açarak kendi modpodgeınızı hazırlayıp bunu da kullanabilirsiniz ama oje kullanmak gerçekten bu işi çok çok kolaylaştırıyor. Pudra ve allık yapmak için uygun renkte ama mat ojeler kullanılabilir. Yada keçeden/evadan ten rengi ya da pembe bir parça kesilip silikon tabancası ile boş pudra/ allık kutusuna yapıştırılabilir.
Ruj için ise bir adet lip balm şişesini temizledim. Fimo hamuru denilen pişirince sertleşen hamur ile bir rulo yapıp üst kısmını ruj gibi verev kestim ve 110 derece fırında 25-30 dakika pişirdim. Kuruduğunda gerçek ruj gibi görünüyordu. Daha başka ne yapılabilir? Rujun asansörünü son kademeye getirirsiniz ve boşluğu silikon tabancasıyla doldurabilirsiniz. Kuruyunca bir oje yada başka bir boya ile silikonu boyarsınız. Bu şekilde rujunuz bir daha asansör sistemi ile açılmaz ama ruj görünümünde yalancı rujunuz olur.
Bunların Ela’yı tatmin edeceğini bildiğimden ben daha fazlasını yapmadım ama arzu ederseniz oje şişesinden kalan ojenin tamamını temizledikten sonra içerisine aseton ekleyerek şişeyi tamamen temizleyebilir ve sonrasında akrilik boyayı yada cam boyasını damlatarak şişenin etrafını boyayabilirsiniz. Böylece yalancı ojeniz de olmuş olur. Ya da biraz sim ve saç jölesini karıştırarak gerçekten sürülebilen ama herhangi bir yere de sürüldüğünde kolayca temizlenip iz yapmayacak şekilde çocuk ojenizi de hazırlayabilirsiniz. Benzer şekilde varsa şeffaf rimel daha iyi olur ama yoksa kendi bitmiş rimelinizi de aynı şekilde temizleyerek çocuğunuzun oyuncak makyaj çantasına koyabilirsiniz.
Fırça olarak mini gerçek bir fırça seti alabilirsiniz yada eski fırçalarınızı bebek şampuanı ile temizleyip onu da kullanabilirsiniz. Ben bunları benimkine benzesin diye aynalı akrilik bir makyaj malzeme kutusuna koydum. Aynı yetişkin makyaj standlarına benzedi. Size de fikir olsun. Herhangi bir makyaj çantası da iş görecektir.
Şimdi artık gönül rahatlığıyla sembolik makyaj oyunumuzu oynayabiliriz. Hem çocuğumuzun gönlü olmuş oldu. Hem sağlıksız makyaj malzemeleri kullanmamış oldu. Hem de evdeki malzemelerle para vermeden çocuğunuza makyaj seti yapmış oldunuz. Daha ne olsun? Açıkçası bu yazıyı yazmadan önce çok düşündüm. Çocuğu makyaja özendiriyor falan gibi tepkiler almaktan çekindim sanırım. Ama yukarıda da söylediğim gibi yasaklamak ya da yapamazsın/ edemezsin tartışmasına girmek çok daha yorucu ve uzun süren bir süreç olacaktır. Bu şekilde hevesini aldıktan sonra çok da uzatmayacağını düşünüyorum. Yine dediğim gibi evde sizin makyaj yapmıyor olmanız çocuğunuzun ilgi göstermeyeceği anlamına gelmiyor. Onlar bir şekilde, bir yerlerden görüp tatbik etmek istiyorlar. Benim durumumda olan annelere yardımcı olacak bir yazı olmasını ümidediyorum.
Keyifli okumalar.