Daha önce pek çok kez İngilizce’deki sight/ tricky wordsden bahsetmiştim. Bazı kelimeleri- ki sayıları hiç de az değil -seslerine ayırmadan ezberleyerek öğreniyorsunuz. Bu kelimelere sight words deniliyor. Ezberlemesi oldukça zor olan bu kelimeleri hızlı ve kalıcı öğrenme sağlamak için pek çok yöntem/ oyun vb. yapılıyor. Nitekim ben de Ela’ya bir çok oyun yaptım. Bu sıralar beyaz tahtasına karışık olarak bir çok sight word yazıyorum ve Ela söylediğim kelimeyi bulup işaretliyor. Bir de bunların yanında her gün yaptığımız bir aktivitemiz var. O da şöyle:
Televizyon ünitesinin kapaklarından birine 7 adet küçük zarf yapıştırdım. 1’den 6’ya kadar mıknatıslı küçük sayıları yapıştırdım. Her gün 10 tane sight words yazıyorum ve Ela’ya bunları tek tek göstererek okutuyorum. Okumayı başardıklarını bir sonraki zarfa taşıyorum. Burada amaç seslerine ayırmadan kartı görür görmez ne olduğunu söylemesi. Ertesi gün önce daha önce okuduğu bütün zarfları daha sonra da bugünkü yeni kelimelerini okutuyorum. Okuyabildiklerini bir sonraki zarfa koyuyorum. Okuyamadıkları 1. zarfta kalmaya devam ediyor. Böylece bir sight word 7. ve son zarfa gelmeden önce en az 6 kez tekrarlanmış oluyor. Yeni kelime sayısını daha az da tutabiliriz ama şimdilik bildiği kelimelerle başladığım için hızlı ilerliyorum.
Peki bu yöntem başka nasıl kullanılabilir? Nasıl yeni bir dil öğrenirken günlük 5 kelimeyi sürekli görebileceğiniz bir yere yazın diyorsak İngilizceyi yeni öğrenen çocuğunuz için illa sight words değil ama öğretmek istediğiniz kelimeleri yazabilirsiniz. Sayıları öğretmek için kullanabilirsiniz. Zıt anlamlı/ eş anlamlı kelimeleri öğretebilirsiniz. Saatleri öğretebilirsiniz. Yani bu yöntemle pek çok kavramı öğretmek ve pekiştirmek mümkün. Ben çok sevdim. Size de fikir olması için paylaştım. Yazının sonuna kendi hazırladığım tricky words PDF’ini bırakıyorum. Dediğim gibi bu kelimeler bitmez aslında ama şimdilik birkaç sayfa hazırladım. Ekledikçe bu yazının altına PDF’leri de eklemeye devam ederim. Keyifli oyunlar.