İNTERAKTİF KİTAP

Artık yazarı olduğum bir çocuk kitabım var. Benden kızıma ufak bir hediye. Bu aslında bir sessiz kitap (İngilizce ismiyle Quiet book) Sessiz kitap, tamamı kumaş, keçe, vb.  malzemelerden yapılmış, öğretmek istediğiniz becerileri barındıran, çocuğunuzun bilişsel ve küçük kaslarının gelişimini destekleyici bir aktivite kitabıdır. Peki sadece dikilebilir bir materyalden mi olması gerekir? Bence hayır ama öyleyse bu yaptığıma quiet book (sessiz kitap) değil, interaktif kitap diyebilirim gönül rahatlığıyla.

unnamed-12unnamed-13unnamed

Ben bu kitapta tamamen kağıt ve türevlerini kullandım. Görsellerin büyük çoğunluğunu word`de çizdim. Bir kısmını googledan buldum. Çıktılarını aldım. PVC kapladım. Dedim ya benim kitabım tam bir sessiz kitap değil çünkü sessiz değil. Ben kitabıma bir de kahramanı kızım olan bir hikaye ekledim. Sadece küçük kaslara değil çeşitli kavramların gelişimine de yer verdim. Çamaşır günü olarak belirlediğim ilk kitabım olan ” Elo Çamaşır Yıkıyoo” da kirli-temiz kavramı, cırt cırt kullanma becerisi, giysiler, renk kavramı, sıraya koyma, adı söylenen nesneyi verme, mandal takma becerisi ve çamaşır yıkama dramatizasyonu vb. konu ve becerilere yer verdim.

unnamed-1unnamed-2unnamed-5

Dikiş dikme becerisi olanlar kumaş, keçe vb. kullanarak da yapabilir. Bizim, kızımla halen oynadığımız çok fonksiyonel bir kitap oldu.  Blw ve Tuvalet Eğitimi kitaplarını Elo’ nun maceralarına serinin diğer kitapları olarak  en yakın zamanda ekleyeceğim. Tanıtım videosu için aşağıdaki bağlantıyı tıklamanız yeterli .Fikir olsun.

https://www.instagram.com/p/BJnHb0Pgbu2/?taken-by=selin_elo

img_0986

 

2 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. Ayşe dedi ki:

    merhabalar elinize sağlık nasıl yapabilirim bunu? izliyorum izliyorum hep aklımda sorular. Azıcık yapım aşamasını anlatabilir misin Selincim? Lütfeeeeen

    Beğen

    1. selinyüksel dedi ki:

      Merhaba. Teşekkür ederim. Hemen yardımcı olayım. Öncelikle maket kartonlarını ( foto blok da deniliyor) a4 ölçüsünde kestim.Toplam 4 adet. Bu içinde sünger olan oldukça kalın bir malzeme. Kitabın arka fonundaki görselleri word’de çizdim. Yapamam derseniz o zaman google’da böyle görseller aratarak indirebilir, daha sonra üzerine hikayenizi yazabilirsiniz. Her bir sayfayı PVC kapladım ve iki sayfa arasına maket kartonu koyup çift taraflı ince bantla yapıştırdım. ( Maket kartonu ısıyla eriyebiliyor o nedenle silikon tabancası kullanmadım. ) Çocuğun eline alıp oynayacağı giysiler, deterjanlar, dolap kapakları, çamaşır makinesi, çamaşır sepeti gibi parçaları ise googledan görselini bulup, çıktı alıp, pvc kapladım, kestikten sonra da arkalarına yapışkanlı eva yapıştırdım ki elinde rahatça tutabilsin. Yapışkanlı evanın sadece bir yüzü yapışkanlıdır. Yapışkanlı yüzü görselin arkasına gelecek şekilde yapıştırdım. Böylece arka tarafı normal eva olarak kalmış oldu. Bu parçaları kitaba monte etmek için yapışkanlı cırt cırtlar kullandım. Böylece rahatlıkla çıkarılıp yeniden takılabiliyor. (yuvarlak cırt cırtları ali expressden aldım ama başka yerlerden de bulabilirsiniz.) Çamaşır makinesinin arkasına kilitli bir torba yapıştırdım. Böylece makineye kirli çamaşırlar girerken temizleri kilitli kısımdan çıkıyor. Deterjanların ya da dolaptaki kıyafetlerin yerinde durabilmesi için PVC yapıp kestiğim yani artık parçaları üst tarafı açık kalacak şekilde alttan ve yanlardan, toplam üç yerinden cep gibi silikon tabancasıyla yapıştırdım. Dışarıdaki askılık için bir parça doğal ipi iki ucundan yapıştırdım. Üzerine kırtasiyeden aldığım mandalları astım. Ütü için iki tane aynı görselden çıktı alıp, her ikisini de ayrı ayrı PVC ile kaplayıp yapıştırırken ikisinin arasına kurdela koydum. Bütün kitabı birleştirmek için ise her sayfaya delgeçle 4 adet delik açtım ve bunları kablo bağı denilen kabloları bir arada tutmaya yarayan, yapı malzemeleri satan yerlerden alabileceğiniz bir malzeme ile birleştirdim. Böyle yazarak çok zor oluyor ama umarım ihtiyacınız olan bilgiyi verebilmişimdir. Sevgiler.

      Beğen

Değerli yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz