BAY BAY ENSI- BYE BYE ENSI

 

Eren’e yaptığım 2. interaktif kitabımla karşınızdayım. Instagram’da storylerde paylaştım ve  ‘Bizimle de paylaşın.’ mesajları aldım. İlk kitabımı minik ellerde görmek beni çok mutlu etti. Umarım bu kitap da küçük arkadaşlarım tarafından sevilir ve emzik bırakma sürecinde sizlere yardımcı olur. Aslında kitabı çok önce yaptım ama Eren’e okuma fırsatı bulamadan Eren kendi kendine emziği bıraktı. Hani bazen bir fikir üretirsiniz de aslında o fikir birileri tarafından önceden üretilmiştir ya işte bu kitaptaki yöntem de aynen böyle. Birkaç sene önce bir arkadaşım ‘Selin bu emziği nasıl bıraktıracağım?’ dedi. Ben o anda ‘Böyle birşey mi yapsan acaba?’ dedim. Arkadaşımın çok hoşuna gitti ve oğlu bu yöntemle kolayca bıraktı çok sevdiği emziğini. Sonradan öğrendim ki bu yöntem varmış zaten. Kimbilir belki de ben daha önce gördüm yada okudum bir yerlerde ve bilinçaltıma attım ve ilk emzik sorusunda çıktı bir yerden. Nereden geldiğinin bir önemi yok aslında. Önemli olan işe yarayan ve denenmiş bir yöntem olması. Ela emzik emmedi hiç ama parmak emerdi. Her zaman söylerim emzik bıraktırmak parmak emmeyi bıraktırmaktan daha kolaydır. Çünkü parmak 7/24 çocukla birlikte. Eren ise emzik emiyor çok da seviyor. Emzik bıraktırma düşünceniz varsa öncesinde belli sınırlamalarla çocuğunuzu sadece uyurken emer hale getirirseniz işinizi kolaylaştırabilirsiniz.  Kitabı nasıl hazırladığımı ayrıntılı olarak buraya da yazacağım ama ilk kitabın yapım aşamalarıyla aynı olduğu için onu Instagram’dan izleyebilirsiniz. Aklınıza takılan bir soru olursa yine bana yazabilirsiniz.

Here I am with my second interactive book. I shared it on Instagram and received ‘Can you share with us too?’ messages. It was very lovely to see my first book in little hands. I hope this book will be loved from my little friends and hope will help you to give up your baby’s dummy. I actually made this book a long time ago but Eren gave up his dummy on his own before I got chance to read to him. Sometimes when you come up with an idea you didn`t realize that it was actually found by someone else aswell. Well this book`s subject is just like that. A few years ago a friend of mine asked me how to give up dummy. I told her this method and she liked it. And his son gave up his dummy quickly. After that I found out that this is actually a method. Who knows maybe I heard it somewhere before but forget it. The important thing is that it is a tested method that works. Ela never used dummy but she did suck her thumb. I always say it is easier to give up dummy rather than give up sucking thumb. Because the child is with her thumb 7/ 24. Eren, on the other hand, does like dummy a lot. If you are thinking of giving up a dummy you can make your job easier by giving the dummy only on sleeping times. I will write in detail how I prepared the book but if you want to see the videos you can watch it on Instagram on the post that I made for my first book. If you have any questions, please feel free to ask.

Ben Ela da okuyabilsin diye hem İngilizce hem Türkçe olarak hazırladım. Bu yazının sonunda sadece İngilizce, sadece Türkçe ve hem İngilizce hem Türkçe olarak istediğiniz kitap PDF’ine ulaşabilir, dilediğinizin çıktısını alıp kitabınızı hazırlayabilirsiniz. Kitapta Leo adında kükreyemeyen (konuşamayan) bir aslan yavrusu var. Ağzındaki emzik nedeniyle dişleri öne gelmeye başlamış, kimse ne dediğini anlamıyor ve bu durum Leo’yu üzüyor. Sonra annesinin aklına şahane bir fikir geliyor ve Leo emziğine kolayca veda ediyor. Darısı hepimizin başına.  Gelelim yapılışına.

I prepared it both in English and Turkish so that Ela could read too. At the end of this post, you can access the PDF of the book in only English, only Turkish and both English and Turkish, you can print and prepare your book. In the book there is little lion cup -called Leo- who cannot roar (talk). His teeth become coming forward and nobody can understand him. This upsets Leo a lot. Then his mum comes up with a great idea and Leo easily says goodbye to his dummy. Now it is your little ones turn to give up their dummy hopefully. Let`s get making.  

Öncelikle kitabınızı hangi dilde arzu ediyorsanız o dosyanın çıktısını alıp sizin için hazırladığım lacivert çizgilerden keserek başlayabilirsiniz.

First of all, you can start by cutting the dark blue lines that I have prepared for you by taking the printout of the file in what language you want your book. 

Küçük objeleri keserken sıfır kesmemeye dikkat ediniz zira bu hata yapmanıza neden olabilirken kesim işlemini de işkenceye döndürebilir. O nedenle kenarlarından biraz boşluk olacak şekilde kestiğinizde kesim işlemi 5 dakika sürecek ve objeyi oymadan kestiğimiz için fazla kesme, yanlışlıkla resmin kendisini kesme gibi hata yapma olasılığımız kalmayacaktır. Aynı zamanda bu şekilde kesince sticker gibi gözüküyor ki benim en sevdiğim görüntü de bu oluyor.

When cutting small objects, be careful not to cut too deep, as this can cause mistakes. For this reason, when you cut the edges with a little space, the cutting process will take 5 minutes and since we cut the object without engraving, we will not be able to make mistakes such as excessive cutting or accidentally cutting the picture itself. At the same time, it looks like a sticker when cut this way, which is my favourite.

Sıra geldi laminasyon işlemine. Kağıtları laminasyon kağıdına aralarda boşluk kalacak şekilde yerleştiriyoruz çünkü koyduğumuz kağıdın alanı kadar bir yer aslında yapışmıyor. Isıyla yapışan bölüm kağıdın kendisi ve şeffaf olan bölümüdür. Küçük objelerinizi lamine ederken kağıdın arasından kaymasın diye arkasına ufacık bir pritt sürerseniz ne kadar hareket ettirirseniz ettirin kesinlikle kayma olmayacaktır. Yapıştırıcının izi presslendikten sonra kesinlikle gözükmüyor.

It's time for the lamination. Place the papers on the lamination pouch with a gap between them, because the area as large as the area of the paper we put on does not actually stick. The heat-adhering part is the pouch itself, the transparent part. When you laminate your small objects, if you apply a small glue stick on the back of the paper it will not slip through the pouch no matter how much you move. After pressing the glue stick will become invisible.

Lamine ettiğimiz kağıtları keserken yine kenarlardan bir miktar boşluk kalacak şekilde keserseniz yapışmış olan alanı kesmezsiniz ve objeleriniz çok daha uzun süre dayanır. Özellikle ev tipi laminasyon cihazları çok sıfır kesmeye uygun kalitede presslemeyebiliyor.

Again cut the laminated objects with some space from the edges then you won't cut the sticky area and your objects will last much longer. The laminators that we use at home might not as good quality as the professional ones. 

Dilerseniz buradan sonra sayfalarınızı delip kitabınızı oluşturabilirsiniz ama ben Eren için daha dayanıklı olması amacıyla iki laminasyon sayfası arasına karton yerleştirdim. Herhangi bir kargo kolisini laminasyon kağıdınızdan çok az daha küçük olacak şekilde keserseniz daha iyi olur. Zira laminasyon kağıdını da kenarlarda boşluk olacak şekilde kestiğimiz için kartonun rengi görünebilir.

If you wish, you can punch some holes and create your book from now on, but I placed cardboard between two lamination pouches in order to be more durable for Eren. It would be better if you cut any cardboard slightly smaller than your lamination pouch because we cut the laminated pouch with a gap on the edges, the colour of the cardboard can be seen.

Laminasyon kağıdı yapısı itibariyle silikon tabancasını çok tutan bir şey değil. Yani herhangi bir lamine ettiğiniz şeyi silikon tabancasıyla birbirine yapıştırırsanız o ürün çok uzun soluklu olmayacaktır. Çocuklar sökmeye de bayılıyorlar bu silikonları. O nedenle ben çift taraflı bant kullandım. Dileyen güçlü başka bir yapıştırıcı da kullanabilir ve kuruma/ bekleme süresini düşününce ben bantı tercih ettim. Daha önce de böyle kitap denemelerim olduğu için bu çift taraflı bantlar harika tutuyor söylemiş olayım. Çift taraflı bant incecik ama adından da anlaşılacağı üzere her iki yüzeyi de yapışkan olan bir bant çeşidi. Farklı kalınlıkları var ben elimdeki en kalın olanı kullandım. Her iki laminasyon kağıdının arasına karton yerleştirdikten sonra delgeçle delebiliriz. Ben ön ve arka kapağa karton uygulaması yapmadım. Dileyen onlara da koyar tamanen sert kapaklı bir kitabınız olmuş olur.

If you stick any laminated thing with a hot glue gun, that product won't last very long. Children also love to remove these silicones. That's why I used double-sided tape. You can use another strong adhesive if you wish, and considering the drying / waiting time, I chose the tape. Since I have tried books like this before, I must say that these double-sided tapes hold great. Double-sided tape is thin, but it is a type of tape that has adhesive on both sides. There are different thicknesses, I used the thickest one I have. I didn't put cardboard to the front and back cover. Anyone who wishes can also put it on them, and you will have a completely hard cover book.

Sıra geldi küçük objelere. Ben minik ellerde tutması daha kolay olsun diye yine daha önce çok kereler denediğim bir yöntem yaptım. Yapışkanlı eva kağıtla kapladım. Yapışkanlı eva kağıt ise bir tarafı yapışkanlı diğer tarafı ise köpük şeklinde olan bir kağıt. Köpük dediğime bakmayın oldukça sağlam bir materyal. Yapışkanlı bölümü açıp lamine ettiğimiz küçük objelerden birini yerleştiriyoruz ve kenarlarından kesiyoruz. Bu kadar basit. Lamine ettiğimiz objeleri de sıfır kesmediğimiz için şeffaf bölümü göz önüne alıp ön yüzünde görmek istediğiniz renge karar verin ve evanızı ona göre seçin. Benim buradaki tercihim beyaz eva kağıt oldu.

It's time for small objects. If you are going to do it on both sides, cut, fold and laminate so that your job is easy. But I have made a method that I have tried many times before to make it easier to hold in tiny hands. I covered it with adhesive eva foam paper. It is a paper with adhesive on one side and foam on the other.It is a very strong material. Open the adhesive side and place one of the small objects that we laminated and cut from the edges. Please consider the transparent part on the laminated object and decide the colour you want to see on the front and choose your eva foam colour. My choice here was white eva foam paper.

Bu küçük objeleri kitabımızda kullanabilmek için büyük ve küçük cırtcırtlara ihtiyacımız var. Cırt cırt erkek ve dişi olarak iki tipte satılıyor ve her ikisine de ihtiyacınız var. Biri tüylü bir yüzey diğeri ise tırtıklı o tüylü yüzeyi yakalayacak olan kısmı bulunuyor. Büyük cırt cırtları Kitap ta Leo’nun geleceği yerlere ve Leo’nun arkasına yapıştırıyoruz. Leo’nun üstüne ve diğer objelere de küçük cırtcırtları yapıştırıyoruz.

In order to use these small objects in our book, we need large and small velcroes. Velcro is sold in two types, loop and hook, and you need both. Stick the big velcro in the book where Leo will come and on the back of Leo. Stick small velcro to the top of Leo and on the other objects.


Kitapta bir balon ve emzik var. Bu ikisini birbirine küçük bir kurdela ile birleştirdim. Bunu yaparken de kurdelayı lamine ettiğim obje ile eva arasına koyarak yaptım. Emziği tutması için ise boş lamine edilmiş bir parça kullandım.

There is a baloon and a dummy as a small object. I connected these two together with a small ribbon. I put the ribbon between the laminated object and the eva foam.




Kitabı oluşturmak için bir kablo bağı kullanabilirsiniz. Bu kabloları bir arada tutmaya yarayan birşey. Bu yoksa anahtar halkası kullanılabilir. Hiçbir şey yoksa kurdela bile olur. Açtığınız deliklerden geçirip bağlayabilirsiniz.

You can use a cable tie to tie the book. If this is not the case, the binder rings can be used. Even ribbons. You can tie it through the holes you opened.

Yazması yapmasından zor olan bu kitap benden miniklerinize hediye olsun. Yaparsanız lütfen benimle paylaşın. Bir sonraki kitabım farklı hayvanların ne yediği ile ilgili yine çok eski üniversite yıllarımdayken yazdığım bir hikayenin uyarlaması olacak. Onu da buradan paylaşırım ama ilk kitabı görmediyseniz buradan ulaşabilirsiniz.  Keyifli okumalar.

It is difficult to write all the process about the book but trust me making it is not that hard. A gift from me to your little ones. Please share with me if you do. My next book will be about the animals and what do they eat.  I'll share them here too. If you want to have a look at my first book click here. Enjoy.



1 Comments Kendi yorumunu ekle

Değerli yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz