Ela’yla birlikte yarı yıl tatilini değerlendirmek için bir jelibon yapma makinesi almıştım. Instagram Story’de paylaşınca çok soru geldi. Tarif istendi. Blog’a da koyun dedi herkes. Yani bu post istek üzerine yazılıyor.
Evde jelibon yapmak için bu makineye hiç ihtiyacımız yok aslında. Bu sadece değişik bir aksiyon yaratıyor ve biraz da işimizi kolaylaştırıyor ama dediğim gibi makinesiz ev yapımı jelibonlar yapmak da mümkün. Yine de makinenin de markasını isteyenler oldu onun da fotoğrafını buraya ekleyeceğim. Son derece az ve sağlıklı malzemelerle jelibonlarınızı yapabilirsiniz.
Öncelikle olmazsa olmazımız jelatin. Sığır jelatini ya da bitkisel jelatin hangisini bulabilirseniz. Sığır jelatinini aktarlardan temin edebilirsiniz. Diğer jelatini Türkiye’de bulmak çok kolay olmayacaktır ama yine de ‘agar agar ’ ismiyle ararsanız tahminim pastacılık malzemeleri satılan yerlerden temin edebilirsiniz. Jelibon yapımı için gerekli diğer malzemeler evde bulunabilecek malzemelerden oluşuyor.
İşin bir de kalıp kısmı var. Bendeki makinenin kalıpları da çok beğenildi. Aynısını bulamayız falan denildi ama kalıplar da her yerde bulunabilecek silikon buz kalıpları esasında. Ben bir de düz zemine dökerek jelibon yaptım. İki türlüsünü de göstereceğim. Minik ve şekilli silikon buz kalıplarını Tantitoni vb. mağazalardan rahatlıkla bulabilirsiniz.
Makinenin orta haznesine jelibon için gerekli malzemeleri koyup makineyi ısıtıyorsunuz. Bir nevi benmari gibi direkt ateşe değdirmeden tatlı tatlı ısıtıyor ve jelatinin erimesini sağlıyor. Jelatin tamamen eriyip karışım akışkan bir hale gelince cihazı prizden çıkarıyorsunuz. Kalıpların altına ise hızlı soğuması için buz koyuyorsunuz. Bu sayede 15- 20 dakika sonra jelibonlarınız hazır olmuş oluyor. Makinesizde ise bekleme süresi daha uzun. Bir kaşık ya da ilaç şırıngası yardımıyla kalıplarınızı jelatinli karışımla doldurup donmalarını bekliyorsunuz. Donunca kalıptan dikkatlice çıkartıp afiyetle yiyorsunuz.
En güzeli evinizde, içinde ne olduğunu bildiğiniz jelibonlarınız oluyor. Jelibon yapmak için bir sıvıya ihtiyacınız var ama bu sıvı herhangi bir sıvı olabilir. İçme suyu olabilir. Meyve suyu olabilir. Herhangi bir çayla yada hindistan cevizi suyuyla, sütle ya da meyvenin kendisiyle jelibon yapılabilir. Sayısız seçeneğiniz var. İlk olarak yaptığımı içme suyuyla yapmıştım ama jelatinin sığır kokusu o kadar baskın ki jelibonu yerken buram buram kokuyor. O nedenle daha sonra farklı sıvılar denedim. Hazır, katkısız meyve sularıyla değişik tatlarda jelibonlar yapmak mümkün ama biraz daha ileri gidip meyvenin kendisini püre haline getirip bir tel süzgeç ya da tülbent yardımıyla meyvenin suyunu elde etmek de bir seçenek.
Hangi sıvıyı kullanacağımıza karar verdikten sonra 1 bardak kadar o sıvıdan bir tencereye koyuyoruz. 1 bardak sıvı miktarına 3 yemek kaşığı toz jelatin ve 1 yemek kaşığı da taze sıkılmış limon suyu kullanıyoruz. Sonrasında tatlandırmak için ister şeker, ister akçaağaç şurubu, ister bal isterseniz de sıvı stevia, hindistan cevizi şekeri gibi istediğiniz herhangi bir tatlandırıcı malzeme kullanabilirsiniz. Dilerseniz çeşitli aromalar katarak farklı tatlar ve gıda boyası kullanarak rengarenk jelibonlar elde edebilirsiniz. Ama sıvı yerine meyvenin kendisini ya da meyve suyunu kullanacaksanız bu aroma vericilere ve renklendiricilere ihtiyacınız kalmaz. Şimdi bu bilgiler ışığında genel bir jelibon tarifi yazıyorum. Dediğim gibi sayısız çeşitte ve tatta jelibonlar yapmak mümkün. Çikolatalı bile yapılabilir.
MALZEMELER
-1 su bardağı meyve suyu
-1 yemek kaşığı limon suyu
– 3 yemek kaşığı toz jelatin (36 gr)
-damak tadınıza göre en az 1 yemek kaşığı tatlandırıcı herhangi bir ürün
YAPILIŞI
Öncelikle bir kaseye meyve suyunu ve limon suyunu alıp ocakta çok kısık ateşte ısıtıyoruz. Meyve suyu biraz ısınınca içine azar azar jelatinin hepsini koyun ve bu sırada mutlaka çok iyi bir şekilde karıştırın. Burası önemli aksi halde jelatin bir anda kaskatı kesilecektir. Jelatin tamamen eriyince tatlandırıcı olarak kullanacağınız malzemeyi ekleyin. Ufacık tadına bakarak ne kadar eklemeniz gerektiğine karar verebilirsiniz. Ölçü vermiyorum çünkü içerisine koyacağınız sıvının şeker içeriği miktarı etkileyecektir. Ben şeker ilavesiz karışık meyveli smoothie kullandım ve içine bir yemek kaşığı bal ekledim. Hepsi tamamen eriyip, akışkan ve homojen bir kıvama geliyor. Kaynamamasına da özen göstermelisiniz. Fokur fokur kaynar sıvıyla jelibon yapılmıyor. Bu aşamada isterseniz gıda boyası ve aromalarınızı da dilediğinizce ekleyin. Kalıbınızı tepsi gibi sonrasında rahatlıkla taşıyabileceğiniz bir zeminin üzerine alın. Karışımı bir ilaç şırıngası ya da kaşık yardımıyla kalıplarınızın sonuna kadar doldurun. Kalıbınız müsaitse en son bir spatula ile fazlasını alın. Kalıbınızı koyduğunuz zemini ile birlikte buzdolabına kaldırın. Tercihen 1 gece ama vakit yoksa en az 2 saat dolapta soğutun. Kalıplardan rahatlıkla çıkma kıvamına gelince jelibonlarınızın olduğunu anlayabilirsiniz. Jelibonlarınızı hava geçirmeyen bir kapta saklamanızı tavsiye ederim. Aksi takdirde kuruyacaktır.
Kalıbınız yok ise o zaman bir borcamı streç film ile kaplayın. Çok sıcak olmayan karışımınızı borcama boşaltın ve donmasını bekleyin. Donunda streç filmiyle birlikte kaldırıp bir zemine alın. Minik kurabiye kalıplarınızla ya da bıçakla minik minik küpler halinde kesebilirsiniz. pastacılık malzemeleri satan dükkanlardan mini ayıcık kurabiye kalıbı alırsanız hazır satılanlara çok benzer jelibonlarınız olur. Ben de vardı ama bulamadığım için mini cupcake kalıbıyla kestim. Yazması kadar uzun süren bir tarif değil. Yapacaklara şimdiden afiyet olsun.
Gayet bet ve detaylı anlatmışsınız. Teşekkürler.
BeğenBeğen
Beğenmenize sevindim. Ben teşekkür ederim.
BeğenBeğen