GIZLI KOD

image0
Bugün Ela’nın oyunlarından birini sizin için evde nasıl yapabiliriz onu anlatacağım. Oyunumuzun ismi “secret code” bu oyunu oynamak için illa ki oyunun kendisine sahip olmak zorunda değiliz. Bize bir kağıt ve 8 farklı renk kalem lazım. Hepsi bu.
Oyun iki kişiyle oynanıyor. Oyunculardan biri diğeri görmeden 4 adet kalem kullanarak bir şifre oluşturuyor. Diğer oyuncu da o kodu tahmin etmeye çalışıyor. Toplamda 10 hakkınız var tahmin etmek için. Daha küçük çocuklarla buraya kadar oynayabilirsiniz ama sağdaki sütun büyük çocuklar için. Kodu yazan tahmin edene çeşitli işaretlerle doğru yapıp yapmadığını anlatıyor. Böylece oyun sessizce oynanabiliyor. Tam küçük kardeşler uyurken oynamalık bir oyun.
Burayı bir örnekle açacağım. Örneğin kod yazan sırasıyla pembe, sarı, mavi, turuncu olarak kodu yazdı diyelim. Tahmin eden de kırmızı, sarı, mavi ve yeşil yaptı diyelim. O zaman sağ sütundaki ikinci ve üçüncü kutuları kırmızı ile boyayacak. Böylece tahmin eden sarı ve mavinin hem yerlerinin hem de renklerinin doğru olduğunu bilecek. Aynı zamanda hiç kırmızı ve yeşil kullanmadığını da öğrenmiş olacak. İkinci turda tahmin eden turuncu, sarı, mavi ve mor yaptı diyelim. Bu kez kodu yazan ilk kutuya sarı, 2. Ve 3. Kutuları kırmızı boyayacak. Böylece tahmin eden turuncu nun bu kodda olduğunu ama yerinin yanlış olduğunu anlayacak ve mor renginse bulunmadığını görecek.
Görüldüğü üzere sağ sütundaki kırmızılar hem rengin hem de yerinin doğru olduğunu gösterirken, sarılar yerinin yanlış olduğunu ama o rengin o kodda kullanıldığını gösterecek.  Bu şekilde toplam 10 tahminde kodu çözmeye çalışacak.
Çok basit ama gayet güzel bir konsantrasyon oyunu.
Başka nasıl oynanabilir? Legolarla kod yazılabilir. Renkli çivi oyununun çivileriyle oynanabilir. Renkli boncuklarla yada ponponlarla oynanabilir.

Evde laminasyon aletiniz varsa tabloyu cizip kaplayabilir ve sonrasinda tekrar tekrar ayni kagidi kullanabilirsiniz. hic bu daireleri cizmeden de oynayabilirsiniz ama kucuk cocuklar icin icini boyamak daha kolay olacaktir.
Hadi kağıt kalemler hazırlansın. O zaman keyifli oyunlar.

logoo selin evde-etkinlik

Değerli yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz