RAMAZAN GERİ SAYIM TAKVİMİ

 

image2 (3)

Ben dindar bir insan değilim. Çocuğuma din konusunda baskı yapacak ya da zorla birşeyler öğretecek biri hiç değilim. Müslüman bir aile olarak yabancı bir ülkede yaşamak zor birşey değil esasında. Burada Hristiyanların pek çok özel günü oluyor ve günün sonunda biz dini Hristiyanlık olan bir ülkede yaşıyoruz. Her ne kadar  Ela’nın okulu çok kültürlü/ çok uluslu olursa olsun Hristiyanların özel günlerinin hepsi bir şekilde kutlanıyor. Yanı sıra Yahudiler, Müslümanlar, Hindular aklınıza ne gelirse her dinin her inancın özel günleri de bir şekilde kutlanır.

Hal böyle olunca Ela kendini, dinini, bizi nerede olduğumuzu, bu din işinde hangi pencereden baktığımızı sorgulamaya başladı. Kendini bir gruba, bir yere ait hissetmek istedi. Bu bizi çok sevindirdi çünkü Ela şuan da müthiş sorguluyor. Kendini, başkalarını, dinleri, kendi dinine göre neyi yapıp neyi yapmaması gerektiğini… kısacası herşeyi sorguluyor.

Bizim ona söylediğimiz tek birşey var şuan da. İnsanlar neye inanmak isterse ona inanabilirler ve biz de sadece eğlencesine neyi kutlamak istersek kutlayabiliriz. Yeri geliyor Hintlilerle Diwali’yi, yeni geliyor Çinlilerle beraber yeniyıllarını, Yahudilerle Rosh Hashanayı aklınıza gelebilecek herşeyi bir bayram havasında kutlayabiliyoruz. Okulda zaten kutluyorlar ben de evde devamı niteliğinde konsepte özel akşam yemeği hazırlayıp varsa vaktim bir iki süsleme yapıyorum. Birçok kültürle ilgili yeni bilgiler de öğrenmiş oluyoruz bu sayede.

Bir müslüman olarak yabancı bir ülkede yaşamak zor değil yazdım yazımın başında. Peki ne zaman zor? Eğer çok dindar bir aileyseniz o zaman zor. Katı dini kurallarınız varsa ve varsa yoksa bir sizin dininizse, en iyi din en süper din sizinkiyse ve diğerleri tü kakaysa o zaman zor. Çünkü burada Chistmas zamanı, Easter zamanı, Halloween zamanı falan büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Çocuklarını bu işe dahil etmek için türlü çeşitli yolları var Hristiyanların. Onları hem eğlenip hem de dinlerinin gereklerini yerine getireceği şekilde yetiştiriyorlar. Marketler, sokaklar, bütün dükkanlar, okullar, televizyonlar hepsi büyük kutlamalar içinde oluyor. Kendinizi bunlara dahil etmezseniz sanki çok büyük bir parti varmış ve siz bu partiye davetli değilmişsiniz gibi hissetmeniz kaçınılmaz. Kim partiye davetli olmak istemez ki?

İşte tüm bu sebeplerden bu sene Ramazan’ı da kutlama kararı aldım. Aynı yeniyılda olduğu gibi bir geri sayım takvimiyaptım. Süsledim püsledim. Her gün bir zarf açacak şekilde bir pano hazırladım. Çok sıkıldım kavanozu‘ndan kalan oyunlar vardı. Bazılarına onları da ekledim. Bazılarının içinde minik şeker çikolalar var ve her zarfa Müslümanlıkla, Ramazanla ilgili bir bilgi/ gelenek, yada kibar olmak, yardımsever olmak, düşünceli olmak adına bir görev yazdım. Bunu da kazı kazan kartları şeklinde yapmak istedim. Ela’nın hem ilgisini çeksin, hem bakmaktan, okumaktan keyif alsın diye. Bunları yaparken şuna çok dikkat ettim. Çocuğuma herhangi bir şey empoze etmemeye çalıştım. Müslümanlığı diğer dinlerden üstün kılmadım. Nasıl açıp bilgisayarı yada bir kitabı bir millete yönelik bilgiler öğreniyorsak aynı onun gibi sadece bilgiler yazdım. Oruç tutmak ne demek, Ramazan nedir, nasıl kutlanır, sonundaki Bayram, Bayramda ne yapılır? gibi basit cümleler. İnsanları din karar ayıran/ ayrıştıran başka birşey yok bence. O nedenle konuya hassasiyetle yaklaşıyorum. Bu benim kişisel yorumum. Bir başkası bizim dinimiz bu, gerekleri bu, bunları yapacağız da diyebilir. Ama kendi adıma bunun yarardan çok zarar getireceğine inanıyorum.

image1 (3)

Gelelim zarfları ve kazı kazanları nasıl yaptığıma. Zarflar için yuvarlak kağıtlara ihtiyacımız var. Onları aşağıdaki şekildeki gibi katlayıp mini mini çantalar elde ediyoruz. İçine saydıylarımı sığacak kadar büyük oluyorlar. Kazı kazanlar için ise önce istediğim bilgiyi bir kağıda yazdım. Daha sonra yazının üzerine koli bandı yapıştırdım. Bir kasede bir ölçü bulaşık deterjanını 2 ölçü sıvı boya ile karıştırdım. Bunu fırça yardımıyla kağıtlara sürdüm ve kurumasını bekledim. Kuruyunca bozuk parayla kazıyabilirsiniz. Ben fikri verdim. Bununla pek çok sey yapılabilir.

b1b5edb7c6e2bd826980ab16d9c1dcb0

 Keyifli okumalar. Hayırlı Ramazanlar.

logoo selin diy-oyuncak

 

 

Değerli yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz